Meny

Solberg avviser norsk militærinnsats mot IS

Statsminister Erna Solberg i samtale med Ukrainas president Petro Porosjenko fredag under NATO-toppmøtet i Newport i Wales .- Den norske regjeringen er helt enig i behovet for å bekjempe IS-opprørerne, men har ikke fått noen forespørsel om å bidra i USAs koalisjonsstyrke mot IS, sier Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Norge vil foreløpig ikke delta i en koalisjon for å bekjempe Den islamske staten (IS) i Irak, slår statsminister Erna Solberg (H) fast.

– Vi har heller ikke fått noen forespørsel, sa Solberg til journalister i Newport i Wales, hvor NATO-toppmøtet ble avsluttet fredag.

Den norske regjeringen er helt enig i behovet for å bekjempe IS-opprørerne.

– Det vi er opptatt av, er på hvilken måte og hvordan vi gjør det med best mulig resultater, sier Solberg, som tror opprøret først og fremst må slås ned av Iraks egne styrker med hjelp fra nabolandene i regionen.

Solberg understreker at lokale nasjoner i Midtøsten må stå i første linje i kampen mot ekstremistene. Hun sier også det er veldig viktig at Iran nå varsler støtte til kampen mot IS.

– Sporer litt av

KrF-leder Knut Arild Hareide fremholdt fredag at Norge må stå klar til å bidra i kampen mot IS hvis FN ber om det.

– Dersom FNs sikkerhetsråd ber verdens nasjoner om å bidra i kampen mot den ekstreme islamismen, så må Norge støtte opp. Om nødvendig må vi bidra med militære midler, forutsatt at et FN-mandat er gitt, sier Hareide.

Men Erna Solberg mener en diskusjon som et FN-mandat er en avsporing. Hun understreker at folkeretten er oppfylt i Irak, fordi landet selv har bedt om hjelp utenfra.

– Det er to grunner for at folkeretten skal oppfylles. Den ene er at et land ber om hjelp, den andre at Sikkerhetsrådet ber om det, sier hun.

– Her har landet bedt om hjelp, og folkeretten er oppfylt. Den vanlige forutsetningen om at FNs sikkerhetsråd skal be om det, er litt av sporet i forhold til det som er situasjonen her, understreker hun.

USAs koalisjon mot IS

USA vil opprette en kjernekoalisjon som skal bekjempe islamistgruppen Den islamske staten og har bedt Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia om å delta.

– Vi må angripe IS på en måte som forhindrer dem i å ta over land, vi må støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene og andre i området som er beredt til å stå imot IS, uten å sende inn egne styrker, sa utenriksminister John Kerry.

Det er imidlertid fortsatt uklart nøyaktig hvordan styrken vil gå fram for å bekjempe IS.

– Det er ikke snakk om at disse skal delta i noen direkte krigføring. Dette er de landene som i dag enten flytransporterer inn materiell eller har gitt materiell til styrker lokalt, påpeker Solberg.

Humanitær rolle

Utenriksminister Børge Brende (H) gjør også et poeng ut av at de ni landene som er bedt om å slutte seg til USAs koalisjonsstyrke, allerede bidrar med våpenhjelp. Norges rolle er og må være en annen, påpeker han.

– Norge har valgt å være en av de store humanitære giverne og brukt militær kapasitet på å få inn den humanitære hjelpen, sier Brende.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus