Meny

USA vil ha koalisjonsstyrke mot IS

USAs utenriksminister John Kerry har bedt Storbritannia og åtte andre land om å bidra i en koalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS). Her er han sammen med Storbritannias statsminister David Cameron på NATO-toppmøtet i Wales. Foto: Yves Herman (Reuters)
USA vil opprette en kjernekoalisjon som skal bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS) i Irak, og har bedt ni andre land om å delta. Norge er ikke blant dem.

USAs utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel holdt et møte med utenriks- og forsvarsministrene fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia under NATO-toppmøtet i Newport i Wales fredag.

– Vi må angripe IS på en måte som forhindrer dem i å ta over land, vi må støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene og andre i området som er beredt til å stå imot IS, uten å sende inn egne styrker, sa Kerry under møtet.

Han var samtidig klar på at det ikke er snakk om å sende bakkestyrker inn i Irak.

Les også: IS-avhopper forteller om daglige henrettelser og korsfestelser

– Dårlig løsning

Norge har ikke blitt bedt om å delta i koalisjonsstyrken, og statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at det ikke er ønskelig å havne i en situasjon der kampen mot IS oppfattes som en krig mellom Vesten og radikal islam.

– Det vil være en dårlig løsning på lang sikt. Det vil virke rekrutterende på ungdom både i våre og i andre land, sa Solberg under en pressekonferanse i forkant av NATO-toppmøtet.

Les også: NATO vil seriøst vurdere å kjempe mot IS i Irak

Danmark med

Avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa torsdag at han tror NATO-landene vil vurdere det seriøst, dersom Iraks regjering ber om hjelp til å bekjempe IS.

– Vi vil vurdere en slik henvendelse, men jeg tror vi må mobilisere mest mulig for at regjeringsstyrker og naboland selv kan bekjempe det som truer dem. Det som er mest diskutert nå, er å bidra til trening, opplæring og hjelp til irakiske og kurdiske styrker. Ikke direkte militært engasjement, sa Solberg etter Fogh Rasmussens uttalelse da.

Danmarks statsminister Martin Lidegaard opplyste fredag at Danmark allerede har bestemt seg for å bidra i kjernekoalisjonen.

Les også: Hareide sier Norge må bidra militært i Syria

– Vil ikke la oss kue

Torsdag skrev USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron i en kronikk i avisen The Times at «hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke tatt mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn».

Samtidig understreket de at løsningen ikke kan være bare militær, og at det er viktig å bygge blokker av frie og åpne samfunn.

I Irak innebærer det å inkludere alle irakere – sunnier, sjiaer, kurdere, kristne og andre minoriteter – i en samlingsregjering.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus