Meny

Knallhardt krysspress mot Putin

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) under en pressekonferanse på Celtic Resort utenfor Newport torsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
NATO og EU stoler ikke på Vladimir Putins fredsvilje. Han må ut av Ukraina for å unngå nye straffetiltak, krever de.

Til tross for den russiske lederens fredsplan er skepsisen dyp både i NATO og EU til om Putin mener alvor med sine utspill.

På NATO-toppmøtet i Wales slo norske toppolitikere fast at Putin blir målt på det han gjør, ikke på det han sier.

– Vi har til gode å se at han lever opp til det han sier, viser reell vilje til faktisk å respektere folkeretten og ikke fortsette å stimulere separatistene direkte med militært personell på bakken, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Krisen i Ukraina og konflikten mellom Russland og Vesten overskygger alle andre tema på toppmøtet, som beskrives som det viktigste siden jernteppets fall.

– Urimelige

NATO øker presset mot Russland ved å opprette nye hurtigreaksjonsstyrker og trappe opp nærværet i østlige medlemsland. Russland lar seg provosere av tiltakene, noe som er totalt urimelig, ifølge Norges utenriksminister Børge Brende (H).

– Det er Russland som har det hele og fulle ansvaret for eskaleringen i Europa de siste månedene, sier han.

Les også: Erna Solberg: – Et veldig viktig toppmøte

– Jeg synes reaksjonene fra Russland faller totalt på sin egen urimelighet. Hvis Putin og Russland ønsker en de-eskalering, så slutt å sende våpen over grensa, slutt å sende russiske soldater inn i Øst-Ukraina, slutt å støtte de prorussiske separatistene, så ordner det seg ganske raskt, sier han.

Torsdag slo en sentral NATO-kilde overfor NTB fast at Russland fortsatt har tusenvis av soldater og hundrevis av pansrede kjøretøyer og stridsvogner inne i Ukraina. Samtidig skal aktiviteten på bakken ha avtatt noe.

Les også: Cameron: – Vi kan ikke la ham få ta hele Ukraina

Nye EU-tiltak

I Brussel gjenstår bare formaliteter før EU fredag vedtar en kraftig skjerping av sanksjonene mot Russland, opplyste Sveriges utenriksminister Carl Bildt til norsk og svensk presse i Newport.

EU truet med nye straffetiltak for en uke siden hvis ikke Russland endret kurs i Ukraina.

– Jeg er temmelig overbevist om at beslutningen blir tatt fredag, sier Bildt.

Han understreker også at punkter som er viktige for Ukraina, ikke er med i Putins fredsplan. Det dreier seg om at Russland trekker tilbake soldater fra ukrainsk jord, og at Ukraina får kontroll over egne grenser.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentar kravet om at Russland avslutter den «ulovlige og selverklærte annekteringen av Krim».

Våpenhvile?

Putin la onsdag fram sin sjupunktsplan for en våpenhvile i Øst-Ukraina. Ukrainas president Petro Porosjenko varsler at han vil gi ordre om våpenhvile for å kunne skrive under på en skrittvis fredsplan på et møte i den såkalte kontaktgruppen fredag. I Newport møtte Porosjenko lederne fra de største NATO-landene.

Også opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk sier hans menn vil overholde våpenhvilen, forutsatt at Ukraina skriver under på fredsplanen, melder Reuters.

Putin sa tidligere at han trodde Ukraina og separatistene kunne komme til enighet i kontaktgruppen, hvor også OSSE er med.

1 million mennesker er ifølge FN drevet på flukt fra sine hjem og over 2.600 personer er drept i krigen i Øst-Ukraina.


Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus