Meny

Gamle fiender samarbeider i kampen mot IS

Obama må samarbeide med gamle fiender for å bekjempe det islamistiske terrornettverket IS. Foto: Valda Kalnina (EPA)
Et mylder av kryssende konfliktlinjer i Midtøsten gjør det vanskelig for Barack Obama å bygge en koalisjon for å bekjempe IS. Men allerede er det tegn til at tidligere fiender vil samarbeide mot ekstremistene.

– Det vi må gjøre, er å være sikre på at vi forener den arabiske verden, Midtøsten og den muslimske verden sammen med verdenssamfunnet for å isolere denne kreftsvulsten, sa Obama da han besøkte Estland onsdag.

Selv om han for all del vil slippe å bekjempe IS på egen hånd, var han klar på at IS må stanses.

USAs visepresident Joe Biden var enda klarere i en tale i New Hampshire samme dag.

– IS skal vite at vi vil forfølge dem til helvetes porter, inntil de kan stilles til ansvar for sine handlinger. For det er i helvete de vil ende, sa Biden.

Les også: – Vi skal ødelegge IS

– En stor utfordring

Så langt har USA nøyd seg med å bombe Den islamske staten (IS) i Irak, noe som har gjort det mulig for irakiske regjeringsstyrker og kurdiske peshmerga-soldater å drive opprørerne tilbake fra flere områder.

Obama håper å bygge en bredest mulig front mot ekstremistene, men flere eksperter peker på at dette vil bli vanskelig.

– Det kommer utvilsomt til å bli en stor utfordring, tatt i betraktning alle de kryssende interessene i regionen, sier Nora Bensahel fra tankesmia Center for a New American Security.

Tidligere er både Syrias sjiamuslimske president Bashar al-Assad og det sunnimuslimske regimet i Saudi-Arabia blitt anklaget for å støtte IS. Assads motiv skal ha vært å umuliggjøre vestlig støtte til opprørerne i Syria, mens saudiaraberne har ønsket å styrke sunnimuslimske grupper i Irak som ligger i konflikt med regjeringen i Bagdad.

Iraks sjiadominerte regjering har på sin side fått støtte fra det sjiamuslimske prestestyret i Iran gjennom flere år.

Les også: Obamas beskjed til IS etter henrettelsen av Sotloff

Mistet støtte

Tross landenes motstridende interesser er det likevel tegn som tyder på at IS' herjinger kan tvinge gamle fiender til å samarbeide.

I forrige uke møttes høytstående representanter for Saudi-Arabia og Iran, som lenge har hatt et mildt sagt anstrengt forhold. Og for en tid tilbake skal Iran ha trukket sin støtte til den daværende irakiske statsministeren Nuri al-Maliki.

Litt senere ble Maliki nødt til å gå av, noe som banet vei for en ny regjering som kanskje kan bidra til å forsone landets ulike folkegrupper. Det vil i så fall gjøre det langt lettere å bekjempe IS, som har fått støtte av misfornøyde sunnimuslimer som har følt seg tilsidesatt av regjeringen.

Les også: NATO samles til avgjørende toppmøte

Iranske rådgivere

Da IS nylig ble presset ut av den irakiske byen Amerli, kjempet irakiske regjeringsstyrker side om side med kurdiske peshmerga-soldater fra Nord-Irak. I tillegg ble opprørerne bombet av amerikanske fly.

Ifølge kilder i de kurdiske styrkene spilte også Iran en rolle i kampene. Iranske militærrådgivere var angivelig til stede for å bistå de irakiske styrkene. Det betyr i så fall at erkefiendene USA og Iran opererte på samme side i trefningene.

Les også: Obama sender flere soldater til Bagdad

Selv om IS ser ut til å tvinge frem en viss grad av samarbeid mellom gamle fiender, kan de nye alliansene vise seg å bli utfordrende. Syrias diktator Bashar al-Assad har ønsket både USA og Storbritannia velkommen til å bombe IS også i hans land. Et slikt samarbeid vil åpenbart være politisk vanskelig for Obama, som så langt har takket nei til Assads invitasjon.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus