Meny

Obama: Ikke gjort på en måned å ødelegge IS

USAs president Barack Obama fordømmer drapet på den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Han sier USA skal fortsette arbeidet med å knuse IS.

Onsdag holdt den amerikanske presidenten en pressekonferanse med sin estiske kollega Toomas Hendrik Ilves i Tallinn, der Obama kommenterte videoen som viser drapet på Sotloff. Amerikansk etterretning har slått fast at videoen er ekte.

– Sotloff ble revet fra oss på en forferdelig måte. Han var en som elsket den islamske verden, og som risikerte livet sitt for å reise rundt i regionen for å fortelle historien om dem som føler seg undertrykket, sa Obama.

Se video fra Obamas pressekonferanse øverst i artikkelen.

Kampen fortsetter

Obama benekter at USA har vært for defensiv i kampen mot ekstremistene, som også drepte journalisten James Foley på samme måte. Obama fastslår at kampen mot IS fortsetter.

– Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Obama.

Han utdypet ikke hvorvidt det vil bli nye amerikanske luftangrep i Irak, eller om USA vurderer å angripe i Syria – men sa at landet må følge sin «regionale strategi».

– Vi har gjort mye som har vært vellykket, blant annet i arbeidet med å få på plass en bærekraftig regjering i Irak. Vi fortsetter også kampen mot IS, men det er ikke gjort på en uke eller en måned, sa presidenten.

– Russland må samarbeide

Pressekonferansen i Tallinn fant sted samme dag som presidentene i Russland og Ukraina ga signaler om at det er enighet om tiltak som kan bidra til å løse konflikten i østlige Ukraina. Russland nekter fortsatt for å være en av partene i konflikten

– Jeg hører det snakkes om våpenhvile i Ukraina. Jeg håper den fungerer, sa Ilves i sitt innlegg.

Selv om flere eksperter mener at IS-truslene i Irak og Syria er øverst på Obamas bekymringsliste, viet presidenten også tid til å snakke om Ukraina. Obama forsikret at Estland og resten av Baltikum ikke står alene mot trusselen fra Russland.

Han åpner for å sende ytterligere luftstyrker til regionen, men understreket også at russisk samarbeid er helt vesentlig for å oppnå stabilitet i området.

– Vi ønsker å se Russland som en sterk og samarbeidsvillig nasjon, men det er ikke mulig hvis de finansierer våpen og annet utstyr for opprørerne, sa Obama. 

Både Midtøsten og krisen i Ukraina vil få mye av oppmerksomheten under NATO-toppmøtet i Wales, som begynner torsdag.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus