Meny

Krisemøte i London om britisk IS-gissel

Krisemøte i London om britisk IS-gissel
Den britiske regjeringen holder krisemøte som følge av videoen der Den islamske staten (IS) truer med at en brite er nestemann ut til å bli likvidert foran åpen scene.

Den britiske mannen blir vist frem i videoen der den amerikanske journalisten Steven Sotloff får strupen skåret over. En maskert person truer med å drepe briten samtidig som han ber land om ikke å inngå i «USAs onde allianse mot Den islamske staten».

USA har gjennomført over 120 flyangrep mot IS i Irak de siste ukene for å hjelpe irakiske og kurdiske styrker i kampen mot de ytterliggående islamistene.

Det britiske gisselet blir navngitt i videoen, som ifølge USAs nasjonale sikkerhetsråd er ekte, men familien hans har bedt om at pressen ikke bringer navnet hans videre.

Les også: Norsk Redaktørforening: – Journalister brukes som trofeer

– Åpen for luftangrep

Storbritannias statsminister David Cameron skulle onsdag lede et møte i regjeringens krisekomité der landets eventuelle reaksjoner på IS' trusler skulle drøftes, ifølge BBC.

Utenriksminister Philip Hammond bekreftet samme dag at det tidligere er blitt gjort et mislykket forsøk på å frigi briten. Han understreket samtidig at videoen ikke vil føre til at Storbritannia endrer strategi.

– Den gjør overhodet ingen forskjell når det gjelder vår strategiske planlegging. Hvis vi anser at luftangrep vil være en fordel, vil vi helt sikkert vurdere det. Men vi har ikke tatt noen avgjørelse om å gjøre dette på nåværende tidspunkt, sier han.

Bakgrunn: Video viser ny likvidering av journalist i Irak

To videoer

IS har til nå offentliggjort to videoer med drap på amerikanske journalister.

Den første videoen viste drapet på James Foley og ble offentliggjort for to uker siden. I denne videoen ble Sotloff presentert som neste offer. Tirsdag kom videoen som viste drapet på Sotloff.

Les også: Familien i sorg etter likvidering i Irak

Videoene ser ut til å være laget på samme sted, og den maskerte drapsmannen ser også ut til å være den samme. Gislene er alle kledd i oransje overaller som ligner på dem som blir brukt av fanger på den amerikanske Guantanamo-basen.

– Jeg er tilbake, Obama, jeg er tilbake på grunn av din arrogante politikk mot Den islamske staten, sier den svartkledde jihadisten, som snakker engelsk med London-aksent.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus