Meny

Obama sender flere soldater til Bagdad

President Barack Obama under et besøk i Milwaukee i Wisconsin tidligere denne uken. Foto: Reuters
Barack Obama sender flere hundre ekstra soldater til Bagdad for å beskytte amerikanere der. Utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel reiser også til Midtøsten for å styrke kampen mot opprørsgruppen IS.

Det går frem av en uttalelse fra Det hvite hus, som opplyser at det er USAs utenriksdepartement som har bedt om at antallet soldater i den irakiske hovedstaden økes med 350.

Etter forsterkningene vil over 800 amerikanske soldater befinne seg i Bagdad. Kerry og Hagel skal forsøke å bygge «et sterkere regionalt partnerskap» som kan konfrontere IS, ifølge uttalelsen. De to reiser til Midtøsten «i nær fremtid».

– Trenger strategi

Obama skal denne uken besøke Estland og delta på NATO-toppmøtet i Wales. Også i møtene med andre NATO-ledere er det ventet at kampen mot IS vil stå høyt på agendaen.

Så langt har USA har Obama valgt å bombe IS i Irak, men ikke i nabolandet Syria. Amerikanske folkevalgte fra begge de store partiene er skeptiske til strategien og mener presidenten bør gjøre mer.

– Alle er enige om at regjeringen trenger en strategi og at presidenten må forklare det amerikanske folket og Kongressen hvordan vi skal møte denne trusselen, sa republikaneren Ed Royce tirsdag.

Royce, som sitter i utenrikskomiteen i Representantenes hus, vil be utenriksminister Kerry om å redegjøre for regjeringens IS-strategi i Kongressen neste uke.

Les også: Video viser ny likvidering av journalist i Irak

– Kanskje for forsiktig

Også medlemmer av Obamas eget parti Demokratene stiller spørsmål ved hans håndtering av situasjonen i Syria og Irak. Dianne Feinstein, som leder utenrikskomiteen i Senatet, mener Obama ikke har gjort nok for å stanse IS.

– Vi har lært én ting om denne presidenten, og det er at han er svært forsiktig. Kanskje for forsiktig i dette tilfellet, sa Feinstein til TV-kanalen NBC i helgen.

En video som etter alt å dømme viser likvideringen av den amerikanske journalisten Steven Sotloff, ble lagt ut på internett av IS tirsdag. Amerikanske myndigheter jobber fortsatt med å få endelig bekreftet hvorvidt opptaket er ekte.

– Hvis videoen er ekte, er det et kvalmende, brutalt drap på nok en uskyldig amerikaner. Våre tanker går til Sotloffs familie, sier en talsperson for USAs utenriksdepartement.

Advarer andre land

Frankrikes president François Hollande mener drapet avslører IS' usselhet, mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er rystet over fremferden til opprørerne som også er kjent under navnet ISIL.

– Vi er alle rystet over rapportene fra Irak om ISILs brutale drap på sivile, inkludert gårsdagens melding om en brutal halshogging av enda en journalist, sier Ban.

I videoen advarer den maskerte drapsmannen andre land mot å slutte seg til USAs «onde allianse» mot IS. Mannen hevder å være den samme som drepte den amerikanske journalisten James Foley i en video som ble lagt ut på nettet i august.

IS har erobret store områder i Syria og Irak og erklært opprettelsen av en ny islamistisk stat. En kilde med tilknytning til IS hevder imidlertid overfor nyhetsbyrået Reuters at gruppen har lidd betydelige tap som følge av USAs bombardement de siste ukene, og at mange krigere har mistet motet.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus