– Fem norske kvinner i Syria mot sin vilje

Syriske flyktninger fra Arsal, nær den libanesiske grensen til Syria. Foto REUTERS/Hassan Abdallah/NTB scanpix
Syriske flyktninger fra Arsal, nær den libanesiske grensen til Syria. Foto REUTERS/Hassan Abdallah/NTB scanpix

Minst fem norske kvinner er i Syria mot sin vilje, ifølge kvinnenes familier. Familiene trygler Utenriksdepartementet (UD) om hjelp, men norske myndigheter kan ikke gjøre stort.

Ifølge TV 2 er flere av de unge kvinnene nå gravide.

En far forteller at hans datter holdes innesperret av terrorgruppen Den islamske staten (IS).

– Hun har sagt mange ganger at «jeg beklager», «jeg gjorde en feil», «jeg visste ikke», «tilgi meg». Hadde hun visst at det skulle bli som det har blitt, hadde hun aldri ha gjort det, sier faren til TV 2.

– Hun lager mat og vasker tøy. De er det eneste hun har å gjøre, sier faren, som har telefonisk kontakt med datteren. Hun får ikke lov å gå ut.

Den unge kvinnen skal ha fortalt familien at hun ville hjelpe foreldreløse barn, men virkeligheten i Syria var helt annerledes.

Også to søstre fra Bærum reiste til Syria i fjor. Begge blir ifølge familien holdt fanget av ekstreme islamister.

UD bekrefter at flere familier har bedt dem om hjelp.

– Mange oppgir at de opplever en annen virkelighet enn ventet og ønsker hjelp til å komme seg ut. Da er dessverre skaden allerede skjedd. Vår mulighet til å hjelpe dem er veldig liten, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen.

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere opplyst at mer enn 50 norske statsborgere har reist til Syria. 20 av dem skal ha kommet tilbake til Norge, og omkring ti har mistet livet i kamp.

Til sammen skal 2.000 vestlige fremmedkrigere ha reist til Syria og Irak for å kjempe med IS.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus