Fire IS-terrorister var på vei til Norge i sommer

Det var fire ekstremister fra Den islamske staten (IS) som utløste terroralarmen i Norge i sommer, bekrefter flere kilder overfor Dagbladet. Ingen vet hvor de fire nå har tatt veien.

Dagbladet skriver at de kjenner identitetene og bakgrunnen til de fire IS-ekstremistene. Alle fire kommer opprinnelig fra land utenfor Midtøsten. De fire skal ha vært på vei til Norge, og det var dette som var bakgrunnen for terroralarmen torsdag 24. juli, ifølge avisens kilder.

Ifølge VG fikk PST opplysninger om at IS-terroristene skulle drepe sivile nordmenn med kniv. Mye tydet på at angrepet skulle skje på et sted med mange mennesker og der mediene allerede var til stede, som på et stort arrangement.

E-tjenesten ble fredag 18. juli varslet av en samarbeidende utenlandsk tjeneste om at et terrorangrep mot Norge var under oppseiling. Samtidig fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) melding fra en annen samarbeidende tjeneste om et planlagt terrorangrep mot Norge.

Tettere samarbeid

Tipsene til E-tjenesten og PST kom ikke fra amerikanske CIA, britiske SIS eller israelske Mossad, ifølge Dagbladets opplysninger. Informasjonen kom fra to andre europeiske land.

Opplysningene vitner om et samarbeid mellom vestlige sikkerhets- og etterretningstjenester som er blitt stadig bedre de siste årene, mener Cato Hemmingby, forsker ved Politihøgskolen.

– Dette samarbeidet er helt avgjørende for at man skal ha effektive mottiltak og mulighet til å oppdage aktører og grupperinger som planlegger aksjoner, sier han til NTB.

I dette samarbeidet er tidsaspektet viktig, påpeker han.

– Man er helt avhengig av å ha prosedyrer for å utveksle informasjon veldig raskt og presist.

Økende internasjonal trussel

Ifølge Hemmingby har etterretningssamarbeidet vokst fram som en konsekvens av den økende trusselen fra transnasjonale og globale aktører de siste årene. Spesielt terroraksjonene i USA i 2001, Madrid i 2004 og London i 2005 er hendelser som har fått vestlige land til åpne øynene.

Ifølge Dagbladet har norske sikkerhetsmyndigheter fått tilbakemeldinger fra samarbeidende tjenester i utlandet som tyder på at terroralarmen virket avskrekkende på de påståtte IS-ekstremistene. Men selv om terrorberedskapen ikke er like synlig i Norge i dag som i sommer, blir det slått fast at faren for et terroranslag mot Norge ikke er over.

Det samme gjelder også i andre vesteuropeiske land, fastslår Hemmingby.

– Det er en tilstand som nok vil vedvare de nærmeste årene. Trusselen om mulige aksjoner er kontinuerlig, sier han.

Sporløst borte

Sikkerhets- og etterretningsorganisasjoner i Europa skal være sikre på at de fire mistenkte IS-terroristene kom til Aten i midten av juli måned, men her stopper alle spor, ifølge Dagbladet. Ingen vet hvor de fire er nå, men meldingene til de hemmelige norske tjenestene i sommer var at de var på vei nordover.

Verken Justisdepartementet, E-tjenesten eller PST har villet kommentere Dagbladets opplysninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus