Obama: – Ingen tro lærer folk å massakrere uskyldige personer

Det hvite hus og amerikansk etterretning bekrefter at videoen fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) som viser drapet på en amerikansk journalist James Foley, er ekte.

Siden videoen ble lagt ut tirsdag, har amerikanske myndigheter forsøkt å finne ut om innholdet kan verifiseres. Tidligere onsdag sa FBI at de tror videoen er ekte, ifølge avisen Global Post.

President Barack Obama uttalte tirsdag kveld at hele verden er rystet over drapet.

– James Foley var en journalist, en sønn, en bror og en venn. Han ble tatt som gissel for nesten to år siden i Syria, og rapporterte derfra som en modig journalist. Han var 40 år gammel og hadde fem søsken, sa Obama i en tale fra Edgartown i delstaten Massachusetts.

– Hele verden er rystet over drapet, fortsatte han.

Bakgrunn: Amerikansk journalist halshogd på IS-video:

– Voldtatt og bortført kvinner

Den amerikanske president fordømte samtidig terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

TALTE: USAs president Barack Obama talte det rystende drapet på journalisten James Foley. Foto: Afp/NTB scanpixTALTE: USAs president Barack Obama talte det rystende drapet på journalisten James Foley. Foto: Afp/NTB scanpix

– De står ikke for noen religion. Ingen tro lærer folk å massakrere uskyldige personer. De har ingen ideologi, og de ser ingen verdi av menneskelige liv.

– IS er brutale og har drept tusenvis av mennesker. De har voldtatt og bortført kvinner. De hører ikke hjemme i det 21. århundre, sa Obama videre.

Les også: Savner klar fordømmelse fra Islamsk Råd Norge

Flere journalister i fangenskap

Journalisten James Foley har vært savnet siden han ble bortført i Syria i november 2012. Videoen, som IS har publisert, viser angivelig at Foley blir halshogget.

Videoen viser også en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, i live. I videoen sier IS at skjebnen hans avgjøres av om USA fortsetter å bombe ekstremistgruppen i Irak.

– Vi har aldri vært stoltere av sønnen vår. Han ofret livet sitt for å vise verden lidelsene til Syrias befolkning, skrev journalistens mor, Diane Foley, som svar på alle støttemeldingene hun har fått på Facebook sent tirsdag.

Les også: «Leketerrorist gis bort - frakt inkludert»

Mor ber IS skåne andre gisler

Moren til journalisten ber opprørsgruppen om å frigi de andre gislene de har tatt.

– Vi har aldri vært stoltere av sønnen vår. Han ofret livet sitt for å vise verden lidelsene til Syrias befolkning, skriver Diane Foley som svar på alle støttemeldingene hun har fått på Facebook.

Sønnen hennes har vært savnet siden han ble bortført i Syria i november 2012. Nå har ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) publisert en video som angivelig viser at Foley blir halshogget.

Videoen viser en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, i live. I videoen sier IS at skjebnen hans avgjøres av om USA fortsetter å bombe ekstremistgruppen i Irak.

James Foleys mor ber om at han og andre ikke får samme skjebne som sønnen hennes.

– Vi ber dere skåne de andre som er bortført. De er uskyldige, akkurat som Jim. De har ingen kontroll over amerikansk utenrikspolitikk i Irak, Syria eller noe annet sted i verden, skriver hun.

Personvernpolicy