– Kurdiske stryker har tatt Mosul-demningen

Flyktninger fra Nineveh-området. Søndag tok kurdiske krigere kontroll over Mosul-demningen. De sier at neste mål er å gå mot islamistiske krigere i Den Islamske staten (IS) som har kontroll over områdene i Nineveh, og la minoritetene som er fordrevet komme tilbake. Blant dem er tusenvis at kristne og yazidier som har flyktet. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix
Flyktninger fra Nineveh-området. Søndag tok kurdiske krigere kontroll over Mosul-demningen. De sier at neste mål er å gå mot islamistiske krigere i Den Islamske staten (IS) som har kontroll over områdene i Nineveh, og la minoritetene som er fordrevet komme tilbake. Blant dem er tusenvis at kristne og yazidier som har flyktet. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix

Irakiske kurdere har tatt tilbake den strategisk viktige demningen i Mosul fra Den islamske staten (IS), meldes det søndag.

De irakiske peshmerga-styrkene har vært støttet av amerikanske flyangrep. IS-opprørere har hatt kontroll over demningen siden 7. august.

– Mosul-dammen er fullstendig befridd, sier Ali Awni, en talsperson fra det kurdiske partiet i Irak til AFP.

Les også: ISIL til 300 irakiske familier: – Konverter eller dø

Elektrisitet for mange

De kurdiske styrkene var søndag kveld i gang med å rydde området rundt dammen for miner og sprengladninger, og dette ville ta en del timer.

Det var samme kvelden fortsatt kamper i det nærliggende området Tal Kayf.

At demningen er under kontroll av kurderne er et av de hittil viktigste skritt i kampen mot krigerne i den sunni-islamistiske gruppen IS (Den islamske staten). De har siden offensiven startet i juni underlagt seg viktige deler av Nord-Irak, blant annet millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

Dammen i Mosul i elva Tigris forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er også svært viktig for jordbrukerne i Nineveh-provinsen.

Den som kontrollerer demningen, kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak.

Nineveh neste mål

Den kurdiske framrykkingen begynte etter at USA lørdag bombet flere IS-mål i nærheten av Mosul-demningen. Amerikanske fly gjennomførte til sammen ni angrep mot IS-stillinger i byen Arbil og ved demningen, bekrefter Pentagon.

Ifølge USA ble en rekke kjøretøyer som krigerne i IS hadde tatt, ødelagt i angrepet.

Hoshyar Zebari, som inntil forrige måned var utenriksminister i Irak, sier i et intervju med BBC at de kurdiske troppene møtte stor motstand i kampen om dammen.

Neste mål er å gå mot islamistiske krigere som har kontroll over områdene i Nineveh, og la minoritetene som er fordrevet komme tilbake. Blant dem er tusenvis at kristne og yazidier som har flyktet. (©NTB)

Personvernpolicy