Kjære fremtidige mamma: Slik blir livet med Downs

15 unge med Downs syndrom forsøker i en hjertevarmende ny video å forklare en skremt, vordende mor hvilket rikt og fullverdig liv et barn med Downs kan få.

Downs syndrom

Downs syndrom, en form for medfødt utviklingshemning som skyldes at man har 47 kromosomer i stedet for 46. Det fører til at man ikke har de samme kogtive evnene som andre. Dersom de har støttende omgivelser kan mennesker med Downs utvikle seg godt og delta både i arbeidsliv og sosialt liv.

Downs syndrom skyldes at kromosom nr. 21 forekommer i tredobbelt utgave (trisomi) slik at de har 47 kromosomer i stedet for som normalt 46. I gjennomsnitt opptrer Downs syndrom ved én av 700 fødsler.

Tilstanden kan forekomme tilfeldig, men er hyppigere blant barn av eldre mødre. Hos kvinner over 45 år er hyppigheten 16 på 1000 fødsler.

Kilde: snl.no

21. mars er den internasjonale Downs syndrom-dagen. I den forbindelsen har den nasjonale foreningen for Downs i Italia, CoorDown, forsøkt å fortelle fremtidige mødre hvordan livet med et barn med Downs syndrom blir.

Se også: Anna fikk et nytt liv med egen jobb

15 personer med Downs forteller i den rørende videoen om hvilke gleder og sorger som venter i et liv med syndromet.

Se videoen øverst i artikkelen

«Dear future mom» ble laget etter at CoorDown mottok et brev fra en vordende mor, som hadde funnet ut at barnet i magen hadde Downs. Hun var bekymret over hvordan livet til babyen hennes ville bli.

Videoen ble lagt ut på YouTube 13. mars og er allerede blitt sett over to millioner ganger.

Personvernpolicy