Meny

Glede over prinsesse Madeleines datter

Sveriges prinsesse Madeleine (31) fødte torsdag en datter. – Jeg er overveldet, sier ektemannen Christopher O'Neill.

Jenta ble født torsdag 20. februar klokken 22. 41 lokal tid i New York, altså klokken 4.41 fredag morgen norsk – og svensk – tid.

– Jeg er overveldet. Jenta har brune øyne og brunt hår. Hun ligner på sin mamma, og hun har ti fingre og ti tær, sa ektemannen Christopher O'Neill under en pressekonferanse på sykehuset fredag.

Se video fra O'Neils møte med pressen i videoen øverst.

Bestemt navn

O'Neill sier jenta var 50 centimeter lang og veide 3.150 gram. Fødselen tok rundt ett døgn fra den første veen og til jenta lå i armene til moren.

– Jeg var der fra begynnelse til slutt. Det gikk veldig smidig. Hun er en veldig sterk kvinne, sa Christopher og la til at alt sto bra til med Madeleine.

Les også:  Prinsesse Madeleine fikk en datter

O'Neill røpte også at de har funnet navn til jenta, men at de vil avsløre disse på et senere tidspunkt.

Fødte i USA

Mor og barn har det bra, opplyser riksmarskalk Svante Lindqvist i meldingen fra kongehuset i Sverige.

Prinsesse Madeleine og hennes mann opplyste tidligere i år at de hadde bestemt seg for at deres førstefødte barn skulle komme til verden i USA, ikke i Sverige.

Prinsessen fortalte pressen allerede i november at barnet hun ventet, var en datter. Dronning Silvia sa til Aftonbladet i forrige uke at hun ville prøve å være på plass i New York for å være med når yngstedatteren skulle føde.

Rakk ikke fram

Terminen var imidlertid fem dager unna da barnet meldte seg, og verken kongen eller dronningen rakk fram i tide.

Det svenske kongeparet sier i en uttalelse at de kjenner stor glede over det nye familiemedlemmet.

– Vi ønsker nå at prinsesse Madeleine og Christopher får ro og fred til å ta vare på den unike tiden med sin lille datter.

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel sier de er veldig glade for at Madeleine og Christopher har blitt foreldre.

– Vi ser fram til å treffe den nye lille familien, og ikke minst Estelle er veldig nysgjerrig på sin nye kusine. Vi ønsker dem lykke til, sier kronprinsesseparet i uttalelsen, som også er undertegnet Prins Carl Philip.

Reinfeldt gratulerer

Statsminister Fredrik Reinfeldt har også gratulert de ferske foreldrene.

– Det er en stor dag for kongehuset og for de nybakte foreldrene. Vi er mange som i dag er glade på vegne av prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill, sier den svenske statsministeren i en pressemelding.

Navnespekulasjoner

Madeleine er nummer fire i den svenske tronfølgen, etter kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle og prins Carl Philip. Kongen skal informere regjeringen om barnets tittel og navn i statsråd over helgen, ifølge Dagens Nyheter. Fredag ble det flagget i Sverige til ære for den kongelige fødselen.

Svenskene har lenge spekulert rundt hva barnet skal hete. Blant favorittene er ifølge svensk presse Elouise og Desirée. Se videoen under og hør hva svensker på gaten mener prinsessen bør hete:

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus