Meny

Månefartøy stod opp fra de døde på månen

Onsdag ble Jade Rabbit erklært død på månen, men torsdag ser det ut til at det kinesiske månefartøyet har våknet til liv igjen.

I midten av desember i fjor, landet Kina for første gang et fartøy på månen. Meningen var at Jade Rabbit skulle utforske månen i hele tre måneder. Etter seks uker så det imidlertid ut til at noe hadde gått galt.

Et teknisk problem oppstod da Jade Rabbit skulle gå i dvale under månenatta. Under den to uker lange månenatta ligger temperaturene på minus 180 grader, og Jade Rabbit får ikke ladet batteriene gjennom solcellepanelet sitt.

Se video og animasjoner av Jade Rabbit øverst i artikkelen

Da den to uker lange natta var over, klarte ikke kontrollsenteret på jorda å få kontakt med månefartøyet. Men torsdag kom altså meldingen om at Jade Rabbit har gitt lyd fra seg.

Les også: Kinas månefartøy erklært død på månen

– Jade Rabbit er ute av dvalen, og klarer å motta signaler. Men det er fortsatt et mekanisk problem med styringen av fartøyet, sier talsmann for Kinas måneprogram, Pei Zhaoyu.

Nå håper og tror Pei at Jade Rabbit kan reddes, og fortsette sin utforsking av månen.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus