Meny

Enorm eksplosjon i vårt nærmeste nabolag

Det som er i ferd med å skje i vår nabogalakse ble oppdaget for bare noen dager siden: Snart vil de siste dødskrampene til en stjerne skape et lysshow på himmelen ikke sett på 21 år.

En supernova er et inferno av en eksplosjon i det en stjerne dør. Store deler av massen i en stjerne blir omgjort til energi, og sluker de nærmeste planetene. Det er mest sannsynlig det som vil skje når vår egen stjerne en gang dør.

Se også: Gassky mot sikker død i møte med sort hull

Men nå skjer det altså i galaksen M82, eller «Sigargalaksen» som den kalles på grunn av formen. M82 ligger bare 12 millioner lysår fra jorden, og det er ikke langt i astronomisk målestokk.

Det er romteleskopet Hubble som har tatt før- og etterbildet du kan se i videoen øverst i artikkelen, av supernovaen.

Når supernovaen når klimakset, vil den lyse like sterkt som hele galaksen til sammen, og vil da være mulig å se på himmelen med en vanlig kikkert. Denne toppen vil komme innen to uker.

Se også: Nå våkner den til liv i verdensrommet

Det tok en uke etter at bildene av supernovaen ble tatt, til noen oppdaget den. Det var Steve Fossey og studentene hans ved University of London Observatory tilfeldigvis så på bildene i en forelesning.

En supernova så nær oss, gir forskerne en unik mulighet til bedre å se hva som skjer ute i verdensrommet. Lyset fungerer nærmest som verdensrommets stearinlys, som i hvert fall lyser opp nærliggende objekter slik at de kan studeres.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus