Føreren ruspåvirket i hver fjerde dødsulykke

BEKYMRET: Sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, er bekymret over utviklingen.Foto: Morten Holm / Scanpix
BEKYMRET: Sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, er bekymret over utviklingen.Foto: Morten Holm / Scanpix

De siste årene er stadig flere rusede bilister blitt stoppet av politiet. I hver fjerde dødsulykke på norske veier har føreren vært ruspåvirket.

Sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, er bekymret over utviklingen.

– Vi har aldri tidligere stoppet så mange førere i trafikkontroller som kjører med ulovlig rus, som i 2013. Økningen sammenlignet med 2012 er på 5 prosent, og fra 2011 på hele 30 prosent, sier UP-sjefen til VG.

Tall fra Statens vegvesen viser at føreren var ruspåvirket i 24 prosent av alle dødsulykkene fra 2005 til 2012.

191 mistet livet

Totalt mistet 191 personer livet på norske veier i 2013, 46 flere enn i 2012. for høy fart etter forholdene eller fartsgrensen var en medvirkende årsak til 45 prosent av dødsulykkene i fjor. Manglende bruk av bilbelte er også farlig.

– Mens 95 prosent av alle bilførere bruker bilbelte, er det over 40 prosent av dem som omkommer i trafikken, som ikke har brukt bilbelte, sa veidirektør Terje Moe Gustavsen 1. januar i sin oppsummering av dødsulykkene på norske veier i 2013.

Ifølge UP-sjef Runar Karlsen er det for tidlig å gi en velbegrunnet årsak til økningen i fart og rus.

Sammen med Politidirektoratet, Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunen og de største bykommunene skal Statens vegvesen på nyåret legge fram en ny tiltaksplan for trafikksikkerhet for 2014-17.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus