Redningsaksjon i Antarktis er i gang

De første av passasjerene på et russisk skip som sitter fast i isen i Antarktis, er evakuert til en kinesisk isbryter i området. To redningshelikoptre bringer passasjerer og mannskap i sikkerhet.

De skulle settes ned på et isflak nær det australske fartøyet Aurora Australis og så tas om bord der, opplyste myndighetene i Australia torsdag. Denne løsningen ble valgt fremfor en transport med lekter til det kinesiske skipet Xue Long (Snødragen), ble det sagt.

– Vi har fått beskjed om at de første passasjerene har gått om bord i helikopteret. Etter det vi forstår, skal de flys direkte fra det russiske skipet til isflaket like ved Aurora Australis, het det i en melding fra den australske myndigheten for sikkerhet til sjøs AMSA.

Tidkrevende

Ifølge de opprinnelige planene skulle evakueringen av passasjerene ta minst fem timer. Senere ble det opplyst at operasjonen trolig kom til å ta atskillig mer tid, fordi avstandene mellom Xue Long, Aurora Australis og russiske Akademik Sjokalskij var større enn først beregnet.

Det russiske forskningsfartøyet hadde 52 passasjerer og et mannskap på 22 om bord da det julaften ble sittende fast i isen. Redningsaksjonen kom i gang torsdag morgen norsk tid etter flere utsettelser som skyldtes vanskelige isforhold og dårlig vær.

Forsøk på å komme frem til skipet med isbryter mislyktes, og dårlig vær forhindret lenge bruk av helikopter, så lettelsen var stor da bergingen kunne begynne torsdag.

– Det kinesiske helikopteret er fremme, så nå kan vi helt sikkert dra, tvitret ekspedisjonsleder Chris Turney.

Ingen nød

Akademik Sjokalskij sitter fast omkring 185 kilometer øst for den franske stasjonen Dumont D'Urville på Antarktis og cirka 280 mil sør for Hobart på Tasmania. Passasjerene om bord har ikke lidd noen nød, og skipet har forsyninger til flere uker.

Passasjerene vil bli transportert via en australsk base i Antarktis til Australia, en reise som vil ta noen uker. Mannskapet på det russiske skipet blir værende om bord til råker i isen gjør det mulig for Akademik Sjokalskij å forlate området for egen maskin.

Akademik Sjokalskij har seilt langs samme rute som den australske oppdageren Sir Douglas Mawson fulgte på en ekspedisjon i 1911-1914. Mannskap og passasjerer har gjentatt mange av eksperimentene som Mawson gjennomførte.

Nyttårsaften sendte passasjerene en videohilsen, der de tilsynelatende var ved godt mot:

Personvernpolicy