Unik oppdagelse gir håp om liv

Romteleskopet Hubble har oppdaget skyer med vanndamp som spys ut fra overflaten av Jupiters måne Europa.

Astronomene tror det finnes et flytende hav under Europas isete overflate, som gjør månen til et av hovedmålene i søken etter tegn på liv i solsystemet vårt.

Se også: Slik skal man bore seg ned i Jupiters måne

– Oppdagelsen av vanndamp som kommer opp nær sydpolen, styrker Europas posisjon som et toppkandidat for liv. Men vi vet ikke foreløpig om vanndampen er knyttet til en undervannskjø eller ikke, sier Lorenz Roth fra Southwest Research Institute i Texas til Science Express.

Vanndampen på Europa ble oppdaget av Hubble for ett år siden, men først torsdag ble resultatene offentliggjort. Romteleskopet fanget opp et svakt ultrafiolett lys i et sørlys nær månens sydpol. Sørlyset skapes av Jupiters intense magnetiske dragning.

Se også: Da Månen «slukte» Jupiter

Bare én gang tidligere har man funnet lignende vanndamp på en måne i solsystemet. Forrige gang var i 2005, da vanndamp ble oppdaget på Saturns måne Enceladus.

I videoen øverst i artikkelen kan du se en animasjon av vanndampen på Europa. Videoen er satt sammen av virkelige bilder av Jupiter og Europa i synlig lys i tillegg til Hubbles ultrafiotte bilder av vanndampen på Europa.

Personvernpolicy