Mandela-tolken skylder på schizofreni

Døvetolk Thamasanqa Jantjie beskyldes for å være en svindler. Selv hevder han at han var syk da han sto for døvetolkingen under Nelson Mandelas minneseremoni tirsdag.

Onsdag ble det kjent at døve i Sør-Afrika reagerte på tolken som oversatte talene under Nelson Mandelas minnemarkering tirsdag.

Se video øverst i artikkelen

På Twitter fortvilte døve over tolken som de ikke forsto noe av. Leder for nasjonale døveforbundet i Sør-Afrika, Bruno Druchen skrev følgende på Twitter under seremonien.

– Kan noen vennligst fjerne denne klovnen av en døvetolk!

Les også: Døve mener tolken lurte en hel verden

Hørte stemmer

Til den sørafrikanske avisen The Star sier Jantjie at han ble rammet av en «schizofren episode», noe som også skal ha skjedd da han døvetolket under et partiarrangement i ANC i 2012. Jantjie forklarer at han mistet konsentrasjonen, begynte å høre andre stemmer og hallusinere.

Les også: Obama tok Cubas president i hånden

– Det var ingenting jeg kunne gjøre med det. Jeg befant meg alene i en farlig situasjon. Jeg prøvde å kontrollere meg selv og forhindre at verden så hva som foregikk. Jeg er veldig lei meg, sier han.

Jantjie opplyser at han tar medisiner for sin sykdom.

Følte seg forpliktet

På spørsmål om hvorfor han ikke forlot scenen under den fire timer lange seremonien, svarer døvetolken at han følte seg forpliktet til å bli værende på grunn av begivenhetens historiske viktighet.

Også tidligere er det blitt stilt spørsmål ved Jantjies kompetanse som døvetolk. Ifølge nyhetsbyrået AFP har det sørafrikanske institutt for oversettelse mottatt flere klager på Jantjies arbeid. De er svært kritiske til bruken av ham som døvetolk, noe de har videreformidlet til ANC uten resultat.

Personvernpolicy