Sola på spektakulær vei mot snuoperasjon

Sola viser i disse dager det ene spektakulære showet, i opptrappingen mot at de magnetiske polene på vår nærmeste stjerne skal snu.

Nå har Nasa offentliggjort bilder tatt 5. Desember av sola som spyr ut plasma i det forskerne kaller en «krøllende sprut».

Se videoen av spruten øverst i artikkelen

Dette er bare den siste hendelsen i en lang rekke spektakulære show sola har fremvist de siste to årene, ettersom sola nærmer seg midtpunktet i solflekksyklusen. Om en måneds tid vil de magnetiske polene på sola «bytte plass», et fenomen som opptrer ca. hvert 10-13. år.

Fordi sola ikke er et fast objekt, roterer de ulike delene av sola i ulik fart. Dette fører til at magnetiske felter stiger til overflaten av sola gjennom solflekksyklusen og lager solflekker og solstormer. Solstormene blir derfor mer intense og hyppigere ettersom solflekksyklusen nærmer seg halvveis, helt til de magnetiske polene snur.

Ifølge Nasa vil denne hendelsen ha lite eller ingen effekt på oss på jorda.

Se de voldsomme utbruddene på sola i oktober:

Personvernpolicy