Meny

«Robo-frosken» sjarmerer damene

Det ser ut som en frosk av arten túngara, men skinnet bedrar.

Amerikanske forskere har laget en robot som til forveksling minner om en hannfrosk. Hensikten er å studere de nattlige parringsritualene til den tropiske túngarafrosken. Den såkalte «robo-frosken» har nemlig bare én funksjon: Å sjarmere hunnfrosker.

Forskerne Michael Ryan og Ryan Taylor har konstruert en nøyaktig etterligning av túngarafroskens unike luftpose, som den bruker for å utbasunere parringslydene som hunnfroskene synes er så fine.

I virkeligheten kommer kallene fra en høyttaler som er plassert i nærheten av robotfrosken.

Eksperimentet var vellykket over enhver forventning: Det store flertallet av kvinnelige frosker i nærheten lot seg tydelig imponere av robo-froskens sjarmtriks. Men gleden varte likevel ikke lenge. Som en del av eksperimentet forsøkte forskerne å fjerne synkroniseringen av lyden og oppblåsingen av lydposen. Det ødela hele stemningen.

Magien var borte, og kom aldri tilbake.

Lignende fenomener kan observeres hos andre arter. Forskere har tidligere studert samspillet mellom lyd og bevegelse hos mennesker, og har funnet ut at de samme ordene kan oppfattes annerledes i et videoopptak hvis leppenes bevegelse er ute av synkronisering med lyden.

For túngarafrosken er det nettopp koordineringen av lyd og bevegelse som skal til for tiltrekke seg damenes oppmerksomhet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus