Meny

Forskerne holder pusten:

Skjebnedag for ISON-kometen

Med kursen strake veien mot sola, er torsdag dagen det blir avgjort om kometen ISON overlever møtet, eller rives i filler. Forskerne følger det hele med argusøyne.
Kometer

En komet har et komethode som består av en lysende kjerne omgitt av et skyaktig stoff, komaen.

Ifølge F. L. Whipples teori er kometkjernen en nokså hvit, porøs, skitten snøball med diameter 1–10 km. Den består av vanlig is, frosne gasser, metall- og steinpartikler. Teorien ble bare delvis bekreftet ved romsondeobservasjoner av kjernen av Halleys komet i 1986. Man observerte at denne kjernen var avlang (15 km · 8 km) og svart.

Når kjernen nærmer seg Solen, vil en del av de flyktige bestanddelene fordampe.Den intense ultrafiolette solstrålingen spalter molekylene og bringer dem samtidig til å lyse. Noe kometlys er også sollys reflektert fra støv.

Kilde: snl.no

Kometen har reist gjennom verdensrommet i minst én million år, og ble oppdaget i september 2012 av astronomene Vitali Nevski og Artyom Novichonok.

Se også: Se den ville solstormen

28. november er ISON så nærme sola vår den noen gang kommer til å være. Og spørsmålet er om den overlever. Gjør den det, kan det bety et spektakulært lysshow på himmelen i desember.

Se videoen av ISON-kometen fra onsdag øverst i artikkelen

Men muligheten er der for at kometen i dag rives i filler i møtet med den glovarme sola, og dens enorme tyngdekraft.

Se også: Første bevis på komettreff på jorda

Det kan til og med hende kometen allerede har begynt å brekke opp, men det er det vanskelig for forskerne å fastslå ennå, med bildene man foreløpig har av kometen. Derfor følger de nøye med på lysstyrken på kometen, som kan si noe om tilstanden dens.

Se også: Her kommer kometen

I NASA håper de faktisk at kometen vil gå i stykker. Det vil nemlig gi dem en mulighet til å studere hva som befinner seg inne i kometen, og hva den består av. Dette kan gi noen svar på hvilke stoffer som fantes i solsystemet, da denne kometen ble «født».

Forsker Roy Spencer filmet denne bildeserien av ISON-kometen over nørdøst-Alabama 11. november:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus