Meny

Joseph Paul Franklin henrettet i Missouri

Joseph Paul Franklin, som var dømt for åtte drap, ble henrettet onsdag morgen. USAs høyesterett opprettholdt avgjørelsen om at et medikament fra en kjemisk bedrift kunne brukes.

Fram til siste stund forsøkte motstandere av dødsstraff å stoppe henrettelsen ved hjelp av kjennelser fra domstolene. Henrettelsen av Franklin er første i Missouri på nesten tre år, melder nyhetsbyrået AP.

Se annonseringen av at henrettelsen var gjennomført i videoen øverst i artikkelen

Nei fra Europa

Legemiddelprodusenter i Europa vil ikke lenger levere medikamentet som brukes ved amerikanske henrettelser. Myndighetene i Missouri har i stedet tatt kontakt med en kjemisk produsent, som kan lage små mengder medisinske leveranser på bestilling, for få tak i stoffet pentobarbital som brukes ved henrettelser, melder BBC.

Henrettelsen av Franklin ble opprinnelig stoppet av en nasjonal amerikansk domstol bare timer før den opprinnelig var planlagt tirsdag. Domstolens begrunnelse var at man ikke kunne bruke medisin fra en produsent som ikke er godkjent av mat- og helsemyndighetene.

Rasistisk

Paul Franklin er mistenkt for å stå bak 18 drap, bankran og andre voldshandlinger mellom 1977 og 1980. Han er dømt for åtte drap. Ett av disse drapene førte til dødsdommen og onsdagens henrettelse. Flere av drapene har vært rasistisk motiver, og ofrene har vært jøder og svarte, skriver nyhetsbyrået DPA.

Han har også innrømmet å være personen som skjøt og skadet borgerrettsforkjemperen Vernon Jordan i 1980 og pornomogulen Larry Flynt i 1978. Flynt endte i rullestol etter hendelsen, og har senere viet seg til å kjempe mot dødsstraff, til tross for at han selv var offer.

Se videoen der Flynt taler mot dødsstraffen her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus