Meny

Torontos omstridte ordfører vingeklippet

Ordføreren gikk bananas under bystyremøtet

Den skandaleomsuste ordføreren i Toronto, Rob Ford, ble fratatt ytterligere makt mandag i et bystyremøte som utviklet seg til å bli en kaotisk affære. Se videoen av den ville oppførselen.

Et stort flertall i bystyret stemte i forrige uke for å frata Ford (44) en rekke fullmakter på grunn av narkotikabruk og fyllekjøring. Mandag stemte bystyret ja til å frata ham enda mer makt.

Ford får ikke lenger lede byrådets styringskomité, noe som betyr at han i realiteten ikke har noen lovgivende makt igjen. Byrådet besluttet også å kutte budsjettet hans med 60 prosent og overføre staben hans til viseordføreren.

Møtet ble etter hvert en farse der

Ford ropte skjellsord til flere av dem som var til stede og ved et uhell dyttet over ende et kvinnelig medlem av bystyret. Kvinnen satt resten av møtet med en ispose på en hoven leppe.

Se videoen av opptrinnet øverst i artikkelen

Innrømmer narkokjøp

Ford har gått til domstolen for å bestride vedtakene som fratar ham fullmakter.

Toronto er dermed i den noe uvanlige situasjon at ordføreren går til retten for å forsvare sin stilling.

Ford har innrømmet at han har kjøpt ulovlige narkotiske stoffer, at han har kjørt bil etter å ha drukket alkohol og at han har brukt det narkotiske stoffet crack. Se innrømmelsen her: (artikkelen fortsetter under videoen)

Men han sier han ble valgt for å gjøre en jobb, å senke skatter og avgifter, og nekter å gå av. Han stiller dessuten til gjenvalg i oktober neste år, lover han.

Regelrett krig

Før avstemningen i byrådet mandag advarte han sine kollegaer om at valget neste år ville bli en skitten affære.

– Dere har akkurat angrepet Kuwait. Det kommer til å bli regelrett krig i det neste valget, sa Ford, som kaller vingeklippingen av ham «et statskupp».

44-åringen passet samtidig på mandag på å benytte anledningen under den direktesendte avstemningen til å reklamere for sitt nye TV-program Ford Nation, som han skal lede sammen med broren Doug.

Her er Torontos ordfører tilsynelatende ravende full i ei stue, og skjeller ut en person i uoversettelige ord og vendinger, og truer med vold:

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus