Banksy harselerer med Syria - skyter ned Dumbo

Ikke alle videoer er hva de gir seg ut for å være.

Ved første øyekast kan videoen over virke som en av øyenvitne-videoene som blir servert nesten daglig fra borgerkrigen i Syria. Men plutselig er det noe som skurrer. Hvem er det de skyter ned?

Se videoen øverst i artikkelen.

Videoen ble publisert på Youtube for to dager siden under tittelen «Rebel rocket attack» og så langt har den fått nesten fire millioner klikk.

Banksy står bak

Videoen er laget av den britiske, anonyme gatekunstneren Banksy som er kjent for å lage satiriske kunstverk av graffiti om politikk, kultur og etikk. Ingen vet hvem Banksy egentlig er, men til tross for dette har han flere store utstillinger over hele verden og selger kunstverk til flere hundre tusen kroner.

Les også: Banksy går løs på Los Angeles

Banksy la ut videoen på sin egen nettside akkompagnert av teksten: «Jeg kommer ikke til å publisere flere bilder i dag. Ikke etter at denne sjokkerende videoen kom ut».

Selv om denne videoen åpenbart er falsk, bruker den lyden fra en reel amatørvideo fra Aleppo i Syria, der syriske opprørere skyter ned et helikopter.

Falske videoer

Konflikten i Syria har overøst internett med amatørvideoer som tilsynelatende viser grufulle handlinger fra både regjeringsstyrker og opprørere. Videoer som viste gassrammede mennesker, fikk USAs president Barack Obama til å true med et angrep mot landet. Gassangrepet har blitt bekreftet av FNs inspektører.

Men som i en hver krig brukes videoer også i propagandahensyn. Mediehus verden over kvier seg derfor for å bruke slike før de har fått bekreftet at videoene er ekte.

Banksy er for tiden i New York og jobber med et prosjekt der han lager ett graffitikunstverk til dagen på et tilfeldig sted i byen.

Sjekk også: Mystisk kunstner herjer igjen

Personvernpolicy