Meny

Større is-areal i Arktis i år

Is-arealet-øker-i-Arktis. Foto: NTB scanpix.
Det er mer sjøis i Arktis i år enn på samme tid i fjor, melder Nansensenteret. Men is-arealet er fortsatt betydelig mindre enn gjennomsnittet de siste tiårene.

– Årets tall endrer ikke den langsiktige, negative trenden, sier direktør Stein Sandven ved Nansensenteret til NTB.

Is-utbredelsen i Arktis er på sitt minste i september, før det begynner å dannes ny is. Årsminimum for sjøisarealet i år ble observert 11. september, og var på 4.588 millioner kvadratkilometer.

Det er 50 prosent mer enn i september i fjor, da det ble satt en historisk minimumsrekord med mindre enn 3 millioner kvadratkilometer sjøis.

Naturlige svingninger

Økningen fra i fjor til i år er resultat av naturlig variabilitet, og bryter ikke den langsiktige trenden mot mindre sjøis i Arktis, sier Sandven.

Les også: FNs klimapanel skylder på menneskelig aktivitet

Selv om årets is-areal er relativt stort i forhold til samme tid på året de siste ti årene, ligger det klart under gjennomsnittet for perioden 1979 til 2006.

– Over de siste 30 årene er isutbredelsen betydelig redusert. Årets observasjoner endrer ikke den trenden, sier Sandven.

Regionale forskjeller

Observasjonene viser også store regionale forskjeller i sjøis-arealet, som forklares med naturlige variasjoner i vindregime og havstrømmer.

Nansensenterets satellittmålinger viser sjøisens horisontale utbredelse, ikke istykkelsen. Andre undersøkelser har dokumentert at istykkelsen er mer enn halvert de siste 30 årene.

Nansensenteret for miljø og fjernmåling er tilknyttet Universitetet i Bergen. Senteret er også sekretariat for det europeiske observasjonssystemet Arctic-ROOS.

Saken fortsetter under bildet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus