Denne sanddynen spiser opp skog og hus

DEN STYGGE SANDDUNGEN: Dune du Pilat utenfor Bordeaux i vest-Frankrike er Europas største sanddyne. Den enorme sanddynen er tre kilometer lang, 500 meter bred, 100 meter høy og sluker alt på sin vei. Foto: Wikimedia Commons.
DEN STYGGE SANDDUNGEN: Dune du Pilat utenfor Bordeaux i vest-Frankrike er Europas største sanddyne. Den enorme sanddynen er tre kilometer lang, 500 meter bred, 100 meter høy og sluker alt på sin vei. Foto: Wikimedia Commons.

Enorme Dune de Pilat i Frankrike er Europas største sanddyne og svelger alt på sin vei.

Den enorme bølgen av sand 60 km sørvest for Bordeaux i Frankrike er hele tre kilometer lang, 500 meter bred og over 100 meter høy.

Dune de Pilat er navnet på kjempebølgen som både er Europas høyeste sanddyne og trolig også en av de mest kuriøse attraksjonene.

Men 60.000.000 kubikkmeter med sand kommer med en pris. Årlig spiser den enorme sanddynen seg fire, fem meter innover kysten og sluker nådeløst alt den støter på på sin vei.

Les også: Tre spiste rød pikesykkel

I løpet av de siste hundre årene skal Pilat-dynen ha fordoblet seg i størrelse. Den har allerede slukt hytter, boliger veistumper og trær. I tillegg har den gapet over deler av Atlanterhavsvollen, nazi-Tysklands 2.685 km lange forsvarsverk langs Atlanterhavskysten.

Fortsetter sanddynen å vokse vil trolig fem campingplasser måtte flytte.

Ifølge BBC er Dune de Pilat skapt av den store sandbanken Banc D'Arguin som ligger en kilometer utenfor kysten i samme område. Ved fjære sjø, tørker overflatesanden i sandbanken og fraktes med den sterke Atlanterhavsvinden til den stadig voksende dynen på land.

Les også: Verdens mest ensomme tre

Spor etter eldgammel skog ved foten av sanddynen kan tyde på at sanddynen kan være resultat av en syklisk prosess som har pågått over flere hundre år, skriver avisen Daily Mail.

Personvernpolicy