Meny

Vil ha slutt på fritak for bilbelte

Slik skal det være, men: Per-Erik Niemi i Car Events viser god bilbeltebruk. Foto: Morten Larsen.
Leger gir bilbeltefritak uten at det er skikkelig medisinsk grunn, mener UP-leder.

35 prosent av de som omkom i trafikken i fjor, brukte ikke bilbelte, melder Vegen og vi, Statens vegvesens informasjonsavis.

Der fremgår det at det også er eksempler på trafikkdrepte sjåfører med legeerklæring på at de kan slippe å bruke bilbelte – som kunne overlevd med belte.

- Det er for mange som har slike fritak, mener Tor Egil Sivertsen, som er distriktsleder for UP i Vestfold og Telemark.

- Leger gjør ikke jobben sin

  Under en stor bilbeltekontroll sist høst hadde 50 av 7000 sjåfører som ble stoppet, legeerklæring på fritak for bilbelte.

Tor Egil Sivertsen er distriktsleder for UP i Vestfold og Telemark. Foto: PolitietTor Egil Sivertsen er distriktsleder for UP i Vestfold og Telemark. Foto: Politiet

– Det er en del med legefritak som ikke har rot i virkeligheten. Jeg tror dette skyldes at mange skaffer seg fritak av hensyn til bekvemmelighet uten at det er en skikkelig medisinsk grunn, sier Sivertsen ifølge Vegen og vi.

- Og da er det leger som ikke gjør jobben sin! sier UPs distriktsleder.

EØS gir rett til fritak

- Fritak fra bilbeltefritak har vært et bekymringsfullt tema i mange år, sier han.

"Bilbelteforskriften" fastslår at alle som kjører bil må bruke belte. Unntaket er hvis du har en legeerklæring. Ifølge Tor Egil Sivertsen er Norge gjennom gjeldende EØS-regler pålagt å godta slike erklæringer.

– Hvis du først har en slik legeerklæring, så gjelder den i tillegg i alle EØS-land. Å endre et EØS-direktiv er en lang og tung prosess. Vegvesenet må eventuelt fremme forslag for EU-kommisjonen og begrunne hvorfor reglene bør endres med henvisning til argumenter fra helsemyndighetene, forteller Jon Molnes til Vegen og vi.

Han leder arbeidet med trafikantatferd i Statens vegvesen. Han mener helsemyndighetene bør stramme opp reglene sine om når unntaket kan benyttes - og at legene følger dette.

Les også: Vegvesenet vil ha flere vikepliktskilt

- Ute av stand til å kjøre bil

Angst, klaustrofobi og smerter i brystet er som oftest årsakene til at leger skriver ut legeerklæring som gir fritak for beltebruk.

Inggard Lereim er trafikkmedisiner og mener det ikke finnes noen medisinsk grunn til fritak for bilbelte.

Inggard Lereim er trafikkmedisiner. Foto: Antidoping NorgeInggard Lereim er trafikkmedisiner. Foto: Antidoping Norge

– Hvis en ikke er i stand til å bruke belte, er en heller ikke i stand til å sitte i bil. Har noen beltefobi, så finnes det måter å behandle dette på – på lik linje med andre fobier. Leger skal forbygge og behandle sykdom og skade, ikke utsette pasienter for fare for å bli påført helseskade. En lege som skriver ut attest for at noen skal slippe å bruke bilbelte påtar seg et tungt ansvar, sier professor Lereim.

Helsemyndighetene vil nå stramme inn retningslinjene.

– Vi ser det nesten som uforsvarlig å gi slike fritak, påpeker profesor Lereim.

– Hadde vi hatt anledning til det, ville vi satt ned foten for slike beltefritak, sier senirorrådgiver Nils Moe i Helsedirektoratet.

– Dette er vanskelig på grunn av EØS-regelverket, men vi vil øke terskelen for at legene skal skrive slike erklæringer. Det vil vi gjøre ved at legen må sende en melding til fylkesmannen hvis det gis fritak, og dette håper vi å få på plass i løpet av 2013.

Helsedirektoratet finpusser nå de nye retningslinjene for hvordan fylkesmannen skal behandle helsekravene i førerkortforskriften. De nye reglene vil omhandle psykiske lidelser, medikamentbruk og ruslidelser.

Les også: Bilen som setter grenser

Les også: Biler å glede seg til

Les også: Snart lystrer bilen ditt minste vink

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus