Meny

Her er UP sitt nye «supervåpen»

EFFEKTIVT: På minimalt med tid er bilnummeret identifisert og sjekket opp mot en rekke registre. Nå skal teknologien gradvis ut i UP-biler over hele landet. (Foto: UP)

Kameraet kan sjekke opptil 7000 biler i timen.

Navnet på systemet er ANPR (Automatic Number Plate Recognition). I løpet av et brøkdels sekund vet UP om bilen som passerer er etterlyst.

Så langt er det kun en patruljebil i Vestfold som har nyte godt av den nye teknologien, men nå skal systemet monteres i flere patruljebiler innen jul, blant annet på Vestlandet, skriver bt.no.

- Veldig effektivt

Med et kamera plassert i frontruten kan patruljebilene lese av nummerskilt på forbipasserende, eller parkerte, biler.

Ifølge politiforum.no kan systemet sjekke opptil 7000 biler i timen.

Før det har gått et sekund, vet UP-patruljen om kjøretøyet som ennå ikke har rukket å passere dem, er etterlyst eller har andre heftelser knyttet til registreringsnummeret.

- Vi kan sjekke om årsavgift er betalt, om EU-kontroll er gjennomført, om bilen er etterlyst eller stjålet, er knyttet til mobile vinningskriminelle, om den har heftelser eller begjæringer. Vi kan kort sagt sjekke det vi vil, på en veldig effektiv måte, sier Espen Andreassen, overbetjent i UP, til politiforum.no.

Les også: UP måtte levere tilbake førerkort etter tabbe

Finnes allerede i «grøftekanten»

ANPR-systemet er allerede i drift i mer stasjonært format i ti ulike politidistrikt. Det nye er at den samme teknologien nå blir mobil for UP, og det gir store muligheter.

- Jeg vet at tre slike (stasjonære kontrollposter red.anm) enheter har kontrollert rundt 124.000 nummerskilt siden mars, forteller politioverbetjenten.

Ved å montere samme system i flere av UP sine patruljebiler vil det tallet stige kraftig.

– Vi kan sjekke alle nummerskiltene på en stor parkeringsplass ved et kjøpesenter på ti minutter. Jeg var på en rolig kjøretur i Larvik sentrum på en times tid, og da sjekket systemet 1500 biler. Har en ti slike patruljebiler i Oslo, så er det klart at en kan rekke over mye, slår Andreassen fast.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært