Svenskene vil halvere bistanden til klimatiltak i fattige land

Moderaterna i Sverige under ledelse av statsminister Fredrik Reinfeldt halverer bistanden til bevaring av regnskog og annen klimabistand i statsbudsjettet for neste år. Illustrasjonfoto: Colourbox.com / Forsidefoto: NTB scanpix
Moderaterna i Sverige under ledelse av statsminister Fredrik Reinfeldt halverer bistanden til bevaring av regnskog og annen klimabistand i statsbudsjettet for neste år. Illustrasjonfoto: Colourbox.com / Forsidefoto: NTB scanpix

I 2008 besluttet Sverige å gi én milliard kroner i klimabistand hvert år. Nå halverer Høyres søsterparti i Sverige beløpet. Det skaper stor frustrasjon innad i regjeringen.

Brasil og Amazonas:

Bremse avskogingen: Brasil er verdens største tropiske skogland. I 2008 inngikk Norge og Brasil en avtale om at Norge bevilger 1 milliard dollar til det brasilianske Amazonasfondet i perioden 2008-2015.

På betingelser: Pengene bevilges bare dersom Brasil klarer å dokumentere at hogst og brenning av Amazonas-regnskogen bremses sammenliknet med tidligere år. Og de utbetales først når det brasilianske Amazonasfondet klarer å presentere gode prosjekter de skal gå til.

Resultater:

  • Brasils del av Amazonasskogen er nesten like stor som halve Europa, nemlig 4 millioner kvadratkilometer.
  • Det er lagret 51 milliarder tonn karbon i Brasils Amazonasregion. Det innebærer 187 milliarder tonn CO2-utslipp dersom hele skogen ble ødelagt.
  • I 2011 var avskogingen redusert til rekordlave 6418 kvadratkilometer. Det er 77 prosent reduksjon fra toppåret 2004, da 27.772 kvadratkilometer Amazonasskog gikk med.

I statsbudsjettet for 2013 vil den svenske regjeringen redusere sin klimabistand til fattige land fra én milliard svenske kroner, til 500 millioner, skriver Svenska Dagbladet.

Halveringen kommer idet de rike landene fra før er langt fra å oppfylle løfter fra FNs klimatoppmøte i København i 2009. Svenskene selv vedtok i 2008 å gi én milliard i årlig bistand til klimatiltak i fattige land.

Les også: - Uetisk å bruke milliarder mot klimautslipp!

Raske penger skulle komme

I København forpliktet de rike landene seg til å gi 30 milliarder dollar (170 milliarder kroner) i året fra 2010-2012 i raske penger til u-landene. Bistanden skulle gå til å forberede fattige land på menneskeskapte klimaendringer og tiltak for å begrense dem.

Pengene var ment å gi fremdrift i forhandlingene om en ny klimaavtale, ved å gi u-landene tillit til at de rike vil ta sitt ansvar.

Les også: Norge betaler - brasilianerne kan ødelegge

Norge med skogsatsing

Til sammenligning gir Norge 2,7-3 milliarder kroner året til premiering av redusert skogshogst, hovedsakelig i Brasil, som middel i klimakampen.

Denne uken meldte imidlertid Development Today at organisasjonen OECD kritiserer Norge for kreativ bistands-bokføring av dette såkalte REDD-prosjektet.

Bare 660 millioner kroner av regnskogsmidlene er utbetalt til Brasil. Begrunnelsen for at to milliarder står på konto i Norges Bank er at bistanden kun utbetales etter at Brasil har klart å dokumentere oppnådde forbedringer i avskogingen.

Les også: Norske regnskogsmilliarder står ubrukt

Ifølge OECD kan ikke pengene registreres som bistand idet de bevilges, men først når de er reelt utbetalt.

Les også: - En kaskade av ord

Splitter regjeringen

At svenskene halverer sin bevilgning - og dermed rammene for de reelle utbetalingene - skaper ifølge Svenska Dagbladet strid innad i regjeringen. Centern, Folkpartiet Liberalerna og Kristdemokraterna føler seg overkjørt av storebror i regjeringen - Høyres søsterparti Moderaterna - under ledelse av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Centerns miljøvernminister Lena Ek, som skal representere landet på kommende FN-toppmøte om klima som åpner i Qatar 26. november, skal ha vært på nippet til å gå av i protest.

Les flere klimanyheter

Personvernpolicy