Flere blir frastjålet bilskiltene

Det blir anmeldt stadig flere tyverier av norske kjennemerker.
Det blir anmeldt stadig flere tyverier av norske kjennemerker.

Brukes for å skjule annen kriminalitet.

DinSide Tyveri av bilskilter har blitt stadig mer utbredt de siste årene. Tall fra Politidirektoratet viser at det også har vært en økning fra 2011 til 2012. UP tror skiltene blant annet blir brukt for å skjule annen kriminalitet.

Les også: Nå stjeler de bilen med nøkkel - uten å stjele nøkkelen!

Flere skilt blir stjålet

I Politidirektoratets statistikk over anmeldte tyverier , kommer det frem at 2.685 kjennemerker har blitt stjålet i løpet av første halvår av 2012. Dette er en økning på 5,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og en økning på hele 23,7 prosent sammenlignet med 2008.

Statistikk over etterlyste kjennemerker fra Kripos publisert 1. august i år, viser at det er Oslo politidistrikt som har flest etterlyste kjennemerker, men også politidistriktene Romerike, Asker og Bærum og Rogaland kommer høyt opp over politidistrikter med mange etterlyste kjennemerker.

UP-sjef Runar Karlsen er bekymret over at tyveritallene går opp.

– Dette er en reell økning, som er bekymringsfull, sier han til DinSide.

Og i motsetning til tyveri av kjennemerker, går antallet stjålne biler ned.

Karlsen tror det i hovedsak er tre grunner til økningen av stjålne skilter, deriblant at folk vil skjule annen kriminalitet. Les også: Disse bilene stjeles mest

Bruker skiltene på andre biler

Karslen nevner som eksempel at det er svært vanlig at biler som blir brukt til ran, har andre skilter enn de som hører til bilen.

– Folk som utfører annen vinningskriminalitet kan bruke stjålne skilter for å skjule egen identitet, tror Karlsen.

DinSide har tidligere omtalt at smuglere bruker stjålne, norske bilskilt på utenlandske varebiler for å smugle varer over grensen. UP-sjefen tror dessuten enkelte bruker stjålne skilter til gamle, uregistrerte biler, som ikke har noe på veien å gjøre.

– Her kan det være snakk om biler som ikke er sikre, med førere som ikke har noe på veien å gjøre, sier Karlsen, og understreker at UP i en del av sine kontroller kan kontrollere om bil og kjennemerke hører sammen.

Les også: Se hva svensk politi skjuler i skiboksen!

Har skiltrammene skylda?

I løpet av de siste årene har bruken av skiltrammer blitt stadig mer vanlig, noe enkelte mener gjør tyveri av skilter enda enklere.

– Skiltrammene kan nok gjøre det enklere å stjele skilt for de som har disse intensjonene, sier Heidi Øwre i Vegdirektoratet til DinSide, og legger til at lovverket sier at skiltene skal være sikkert festet til kjøretøyet.

Også Runar Karlsen påpeker at det ofte blir flere tilfeller når det blir enklere å begå kriminalitet. Blir man frastjålet kjennemerket på bilen, må tyveriet anmeldes og man får nye kjennemerker på en av vegvesenets trafikkstasjoner - med et annet registreringsnummer. Norske kjennemerker har de siste årene vært laget av plast, men siden nyttår har de igjen blitt laget av aluminium, fordi plastskiltene gikk lett i stykker.

Les også: Dette registreringsnummeret vil vi helst ha

Personvernpolicy