Meny

Hett marked for iskrem i Afghanistan

Disse kvinnene jobber i Herat, på en av Afghanistans to iskremfabrikker. Uro og krig til tross – eller kanskje nettopp på grunn av den tøffe hverdagen – trenger folk noe å kose seg med. Og alle liker iskrem, til og med Taliban, reklamerer mannen bak suksessbedriften, Fazl Ahmad. Foto: Reuters / NTB scanpix
– Alle liker is, til og med Taliban liker is. Og de spiser den også, reklamerer isfabrikksjefen. Han startet Herat Iskrem i 2003 og har nå bygget opp selskapet til å bli Afghanistans ledende produsent av is og meieriprodukter.

Isen kan du få kjøpt i alle landets provinser, uansett hvor urolig det er. Sikkerhet er ikke Fazl Ahmads største problem.

I stedet strever han med korrupsjon og vansker med å skaffe penger til å investere videre.

Les også: Trues med halshugging etter korrupsjonsavsløringer

Iran dumper is

Dessuten trues han og landets andre iskremprodusent, som ligger i Kabul, av at Iran dumper sine godsaker på det afghanske markedet.

Mens Ahmad selger is for 10 afghani (1 krone), kan man få kjøpt den iranske varianten for halve prisen. Den dårlige grensekontrollen gjør at iranerne slipper skatt, og dessuten bryr de seg ikke om at de taper penger i første omgang.

– De vil bare ta kontroll over det afghanske markedet og ta motet fra afghanske industriledere, klager han.

Utover vaktselskaper og byggebransjen, som begge sørger for å gi utenlandske bedriftseiere enorme inntekter, mangler det krigsherjede Afghanistan industri og bedrifter av noen størrelse.

Skaffer jobber

Ahmad er da også stolt over det han har fått til, der han viser rundt i fabrikken, som sysselsetter 200 menn og kvinner. Selskapet er i dag verdt 15 millioner dollar (89 millioner kroner).

Fabrikken lager 30 tonn iskrem hver dag, og de rundt 15 tonnene med fersk melk som trengs, skaffer også inntekter til bøndene i Herat og naboprovinsene.

I tillegg til is kan selskapet tilby kjærlighet på pinne, sjokolade og mousse.

Ali Abdullah, en av Herat Iskrems gateselgere i Kabul, forteller at han på en god dag kan selge 300 is. Studenter og politifolk er stamkunder.

– Det er en varm sommer. Hvem liker vel ikke iskrem? spør han.

Les også:

Talibanleder ber opprørere spare sivile liv

Tax free-butikker i norske Afghanistan-leire tjener millioner