Denne apen er supersmart

Denne apen er supersmart
Denne apen er supersmart

Sjimpansen Ayumi kan løse intrikate talloppgaver på et tusendels sekund.

I filmen Apenes planet overtar superintelligente aper herredømmet over jorden etter at mennesket har dødd ut.

Men ekstremt begavede aper er slett ikke bare noe som hører fiksjonen til. Ta bare en titt på videoen nederst i denne saken. Den viser den 12 år gamle sjimpansen Ayumu som på rekordtid klarer å gjenskape en tallrekkefølge den bare har sett i 60 tusendels sekund.

Det er kortere tid enn det et menneske trenger for å blunke.

Les også: Regnehesten Hans

Ifølge nettleksikonet Wikipedia har Ayumu fotografisk hukommelse som gjør det mulig for den unge sjimpansen å slå godt voksne mennesker i hukommelsestester. Du kan selve forsøke de samme testene her.

(Artikkelen fortsetter under videoen)


Dersom videoen gjør deg bekymret og får deg til å frykte en snarlig apeovertakelse av verden, kan du trøste deg med denne historien fra virkeligheten:

Kan aper skrive Shakespeare?

En gammel teori sier at dersom man gir en gjeng apekatter hver sin skrivemaskin og nok papir, vil de før eller senere skrive Shakespeares samlede verker. Det er bare et spørsmål om tid.

Dette forsøkte engelske forskere å teste ut for noen år siden ved hjelp av seks levende apekatter - og like mange skrivemaskiner.

Forsøket mislyktes totalt.

Først plukket forsøksdyrene maskinene fullstendig i stykker. Deretter fant de ut at skrivemaskinene muligens var en form for toalett, og brukte dem til sitt eget fornødne.

Finn mer finurlig på Skråstrek

Personvernpolicy