Flere mister lappen på norske veier

Utrykningspolitiet (UP) holder kontroll på riksvei 116 ved Onsøy onsdag 20. juni. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Utrykningspolitiet (UP) holder kontroll på riksvei 116 ved Onsøy onsdag 20. juni. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nye tall fra Utrykningspolitiet viser en økning i antall førerkortbeslag. Tallene er uttrykk for en negativ utvikling på norske veier, mener UP.

Tallene, som ble presentert fredag, viser at det i løpet av årets seks første måneder ble beslaglagt totalt 3.078 førerkort. Antall førerkortbeslag i første halvår 2011 var til sammenligning 2.709.

– Vi har brukt samme metoder og ressurser som i fjor, så disse tallene viser en negativ utvikling, sier fungerende UP-sjef Ole Høiby til NTB.

Høy fart

Tallene for første halvår 2012 viser at i om lag fire av fem tilfeller er høy fart årsaken til førerkortbeslaget.

– Vi blir ikke glade over tallene. Fart er det som tar flest liv i trafikken, og det som fører til flest hardt skadde, sier Høiby.

I juni i år mistet 593 førerkortet på grunn av høy fart. Det er 16 flere enn samme måned i fjor, noe som bekymrer UP-sjefen.

– Vi hadde faktisk en økning i juni, til tross for at om lag 70 av våre mannskaper lenge var ute i streik. Det er bekymringsfullt, mener Høiby.

– Tragisk

Det var 81 dødsfall i trafikken i løpet av årets seks første måneder, viser Utrykningspolitiets egen statistikk. Det er tilnærmet det samme som første halvår 2011, da 83 omkom i trafikken, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– I fjor var tallet på omkomne i trafikken lavt, sammenlignet med tidligere år. At vi fortsetter trenden i år er veldig bra, men 83 er selvfølgelig tragisk, det er jo 83 for mange, sier Høiby.

Les flere nyheter

Personvernpolicy