Meny

Iskald beregning

UT I SNØEN: Semifreddo kan du fryse inn på verandaen vinterstid.
Kaldt ute? Lag sommerlig mat på verandaen!
Og dette er vinen som passer til

Muscat dyrkes over hele verden og lager flotte søtviner. Smak på en av de beste!

Semifreddo kan ha mange smaker, her er det kardemomme, sitron, vanilje og klementin som utgjør smaksbildet. Vi får sødme fra vaniljen, kryddersmak fra kardemommen og syre fra sitronen og klementinen. Det vi vil ha i glasset, er en vin med god sødme, et visst krydderpreg og en aromatisk karakter.

Muscat er en drue som dyrkes over hele verden i forskjellige stiler, men som ofte gir viner av den typen vi ønsker her. Druen er også hyppig brukt til borddruer og rosinproduksjon takket være den søte aromatiske stilen. I druens hjemland, Frankrike, lages veldig mange varianter av Muscat-vin. De fleste er fra den sørlige delen av landet. Det finnes også eksempler på tørre varianter, da hovedsakelig fra i Alsace i nordøst.

Klassiske appellasjoner i Rhônedalen, som Muscat de Frontignan og Muscat de Rivesaltes, lager flotte søtviner, men det er appellasjonen Muscat de Beaumes de Venise som er den mest berømte. Vinen er en såkalt vin doux naturel (= naturlig søt vin), noe som vil si at druebrennevin er tilsatt under produksjonen for å stoppe gjæringen, slik at vinen beholder en viss mengde restsukker. Dette er en vanlig produksjonsmetode for søtviner fra dette området, en metode som er med på å gi vinene sin særegne karakter.

Ukens anbefaling erVidal-Fleury Muscat de Beaumes de Venise 2009 (best. nr. 783101, kr 259,50, bestillingsutvalg).

Vinen har en flott duft av blomster, honning, fersken, aprikos, mandarin og appelsin. Smaken er fyldig, med en floral frisk sødme som gir den et lett uttrykk.

Sammen med den luftige, kremede semifreddoen gir vinens lette preg en god munnfølelse. Sitron og klementin fungerer perfekt til vinens fruktige smaker, og kardemommesmaken matches fint av vinens hint av krydder i avslutningen.

Husk bare at mens isen serveres halvkald, er det viktig at vinen er iskald.

Mye av det italienerne gjør på kjøkkenet, er både smart, enkelt og svært godt. «Semifreddo» er definitivt en av matrettene som kvalifiserer til alle disse betegnelsene. Å spise semifreddo i Norge i den kalde årstiden gir dessuten et deilig lite hint om sommer og sol.

Er fryseren allerede full av gode kjøp, kan du på denne årstiden ta verandaen til hjelp. Temperaturen trenger bare være fra to-tre minusgrader og nedover for å få til den perfekte konsistensen på semifreddoen.

Les også: Slik lager du fondue med kylling

Semifreddo betyr «halvkald», forstått som «delvis fryst», og innebærer at isen får en luftig softiskonsistens. Fremgangsmåten er lik hver gang, men du kan variere smakene du tilsetter. Vanligvis lager jeg en variant med sitronskall, kardemomme og enten stjerneanis eller vanilje. Denne gangen hadde jeg noen fine klementiner som også som fikk være med å sette sitt tydelige preg på både smak og utseende. Kort fortalt koker du sammen en smaksrik, søt væske som piskes med eggeplommer, deretter vender du inn pisket krem og pisket eggehvite. Det er alt!

Les også: Churros du dypper i sjokolade

Brente mandler har en fjern slektning i de gode pistasjnøttene som lages på bortimot samme måte. Pistasie kan man få kjøpt både som salte og naturelle. Jeg foretrekker de naturelle til dette formålet. Smaken av pistasie passer veldig godt til desserter, i særdeleshet is. Prøv å drysse noen av disse på toppen når semifreddoen har kommet inn fra kulden!

Semifreddo

3 eggehviter

100 g sukker

3 eggeplommer

1 vaniljestang

3 klementiner

½ sitron (kun saften)

6 kardemommefrø (ev. ½ ts malt kardemomme)

50 g sukker

0,5 dl vann

3,5 dl kremfløte (til pisking)

Til dryss på toppen:

2 ss sukker

50 g pistasjnøtter

Framgangsmåte

Først lager du smaken: Hakk opp vaniljestangen og ha den i en kasserolle sammen med sukker, vann og tre hakkede klementiner uten skall. Kok dette opp og la koke på svak varme i fem minutter. Avkjøl og sil gjennom en grov sil. Nå har du en tykk masse som smaker søtt av vanilje og klementin. (Her kan du senere variere smaken helt etter eget ønske – med vanilje, anis, bær, honning og så videre.)

Pisk eggeplommene sammen med denne massen. Pisk deretter kremen og vend den inn i massen. Stivpisk eggehvitene og sukkeret i en ren bolle. Vend denne eggehvitekremen (som nå heter marengs) inn i massen/smeten over. Nå har du en både fyldig og luftig krem som kan fylles i de halve klementinskallene eller i egnede glass. De fylte glassene/skallene settes ut i kulda eller i fryseren. Beregn rundt 45 minutter i fryseren, og dobbelt så lang tid på verandaen i minus fem grader, før semifreddoen er klar. Massen kan også rulles i plastfilm og skjæres opp, men da må den være gjennomfrossen og ikke «semifreddo».

Brente pistasier: Ha pistasjkjernene i en liten kjele. Varm opp kjelen og dryss over sukkeret. Rør i dette med en liten sleiv til sukkeret er godt karamellisert og pistasiene har byttet farge fra lysegrønn til mørk gyllenbrun. Vipp dem ut på smurt bakepapir til avkjøling. Det er lurt å prøve å spre dem rundt slik at de ikke stivner til en klump. Hvis de skulle gjøre det, er det ikke krise, de kan bare hakkes eller knuses opp når de er kalde.

 

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

 

Les flere nyheter her