Her kommer kometen

Den nyoppdagede kometen «Lovejoy» gjør seg godt på film. Se den vakre videoen tatt fra observatoriet i Chile.

Videoen som nå er offentliggjort, ble satt sammen av Gabriel Brammer fra European Southern Observatory (ESO). Brammer var iferd med å avslutte vakten sin 22. desember 2011, da kometen Lovejoy kom til syne over horisonten rett før soloppgang.

Se videoen her

Halen til kometen var godt synlig også med det blotte øye.

– Kombinasjonen med månen, kometen og melkeveien over var nesten like imponerende å se på med det blotte øye, som det som kommer fram på bildene med lang eksponering, sier Brammer til nyhetsbyrået Reuters.

Som man kan se på slutten av videoen, ble Lovejoy også observert fra Den internasjonale romstasjonen dagen før. Dan Burbank som var ombord, beskrev skuet som «det mest utrolige jeg noen gang har sett».

Lovejoy ble oppdaget 27. november av den australske amatørastronomen Terry Lovejoy. Kometen hadde akkurat overlevd et svært nært møte med sola, 140.000 kilometer fra solas overflate.

Kometens hale er millioner av kilometer lang, og består av støvpartikler som blir blåst bort fra kometen av solvind. Lovejoy vil fortsette sin bane rundt sola før den forsvinner ut av syne. Den er ventet å dukke opp på jordas stjernehimmel igjen om 314 år.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden