Da emuene slo Australia

I 1932 erklærte Australia krig mot emuer. Emuer altså - og ikke en gjeng med svartkledde og gråtende tenåringer (emoer). Australia tapte krigen. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/bobjagendorf/3456836120/sizes/o/">Flickr</a>. <p> </p>
I 1932 erklærte Australia krig mot emuer. Emuer altså - og ikke en gjeng med svartkledde og gråtende tenåringer (emoer). Australia tapte krigen. Foto: Flickr.  

<pDen sanne historien om da Australia tapte en krig mot en flokk fugler.</p

Det har unektelig noe komisk over seg, forestillingen om en topptrent australsk militærdivisjon som utstyrt med maskingevær erklærer krig mot 20.000 ubevæpnede emuer.

Men i 1932 skjedde nettopp dette. Australia gikk til krig mot en fjærkledt motstander.

Og til alt overmål var det fuglene som vant.

Så er da heller ikke emuen noen småfugl. Fuglearten, som bare finnes i Australia, kan bli ca 1,7 meter høy og veie rundt 50 kilo.

Emuer er verdens høyeste fugl etter strutsen og kan være et imponerende syn. Foto: Flickr/ Obliot.Emuer er verdens høyeste fugl etter strutsen og kan være et imponerende syn. Foto: Flickr/ Obliot.

Men med en gjennomsnittssoldat på 76 kilo og en høyde på 1,79 meter var oddsene likevel på det australske forsvarets side da de bruste med fjærene og erklærte krig mot fuglene i november 1932.

Foranledningen var at emubestanden i Vest Australia skjøt i været på begynnelsen av trettitallet. Og i jakten på føde og vann begynte flokker av det store fuglebeistet å bli en pest og en plage for lokale bønder.

Bøndene fryktet for avlingene sine, og kontaktet det australske forsvaret som lovet å rykke inn for å fikse biffen.

Dermed var det duket for ett av krigshistoriens mest minnerike oppgjør, den klassiske kampen mellom menneske og natur. The Commonwealth of Australia på ene siden og en flokk emuer på den andre.

Den australske hæren rykket inn med topptrente soldater ledet av den tapre major Meredith samt to maskingevær og 10.000 runder ammunisjon. Motstanderen bestod av rundt 20.000 ubevæpnede fjærkre - uten noen markant leder.

De fleste så for seg at det skulle bli en enkel match.

Det ble det ikke.

Jevn kamp

Emuene holdt seg for det meste i små grupper, og var stort sett i mindretall mot det australske forsvaret som i tillegg fikk oppbakking fra femti nybyggere som også ville være med på leken.

Krigens første kamp var mot en flokk på rundt førti emuer. Jegere ble sendt ut for å drive fuglene inn på skuddhold. Da flokken var en kilometer unna, kom første skuddsalve fra maskingeværene. Det var for tidlig. Skuddene nådde ikke fram. Andre ladning var mer suksessfull, fra menneskenes synspunkt, og klarte å ta livet av tolv fjærkre.

I et forsøk på å overliste fienden, bestemte det australske forsvaret seg for å bytte taktikk for å komme seg nærmere emuene. Samme ettermiddag ble de to maskingeværene montert ved en demning hvor man håpte fuglene ville samle seg for å drikke vann.

Og ganske riktig, i det solen var i ferd med å svinne, nærmet en flokk på hundre stykker seg. De australske soldatene lå musestille mens de ventet på at den fjærkledde motstanderen skulle komme på skuddhold. Da emuene var hundre meter unna, åpnet soldatene ild.

Denne gang gikk det imidlertid i fuglenes favør. Da skuddene begynte å falle, løp emuene i alle retninger slik at det var meningsløst å fortsette skytingen.

Samme taktikk

Selv om soldatene ikke klarte å drepe en eneste emu ved demningen, hadde de bevist at de klarte å komme seg tett innpå fienden, og det var jo ikke verst bare det. Dermed valgte det australske forsvaret å bruke samme taktikk dagen etter, da slaget stod på en åker, hvor en flokk emuer hadde forvoldt mye skade.

Flokken var stor og bestod av rundt tusen individer. Sjansen for å drepe noen av dem var altså svært høy. Soldatene rigget seg til ved et vannhull, før de nok en gang ventet tålmodig med våpnene sine inntil emuene kom på skuddhold.

Dermed smalt det fra maskingeværene, og fuglene gjorde det samme som dagen forut. De sprang i alle retninger mens kulene fløy.

Heller ikke nå klarte soldatene å ta livet av én eneste fugl. At det ene maskingeværet klikket var selvsagt ubeleilig, men den gjengse holdningen blant folk flest var at de i hvert fall burde ha klart å drepe et par stykker med geværet som fungerte.

Verdig motstander

Major Meredith lot til å være imponert over utholdenheten til sin bevingede fiende. Og det virket nesten som om han så på emuene som en verdig motstander da han ble sitert med følgende utsagn:

– Dersom vi hadde hatt en militær avdeling som kunne takle kuler like godt som disse fuglene, så kunne vi ha gått til krig en hvilken som helst armé i verden. De møter maskingeværene våre like usårlige som tanks. De er som zuluene.

Kampen mot fuglene fortsatte en knapp uke. I løpet av denne uken forsøkte soldatene blant annet en taktikk hvor maskingeværene ble montert på lastebiler på jakt etter emuer. Men suksessen uteble.

Til slutt bestemte den australske forsvarsministeren George Pearce for å erklære krigen mot emuene for over. Nederlaget var et faktum og styrkene ble trukket tilbake.

Emuene vant

I løpet av den ukeslange aksjonen hadde Australias stolte hær klart å ta livet av bare tolv emuer. Da historien skulle skrives var det dermed emuene som ble erklært som vinner av den korte krigen.

Den militære fiaskoen førte til stor debatt i Representantenes Hus i Australia.

Spørsmålene var blant annet knyttet til hvem som skulle betale for den miliære aksjonen - og om det skulle utdeles medaljer til de tapre soldatene som var med.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus