- Det er ikke sikkert jeg lykkes

OVERRASKET: Fredsprisvinner Barack Obama møtte statsminister Jens Stoltenberg til samtaler på statsministerens kontor i Oslo torsdag formiddag. Senere holdt de en pressekonferanse, hvor Obama fortalte at han var overrasket over tildelingen. (Foto: SCANPIX)
OVERRASKET: Fredsprisvinner Barack Obama møtte statsminister Jens Stoltenberg til samtaler på statsministerens kontor i Oslo torsdag formiddag. Senere holdt de en pressekonferanse, hvor Obama fortalte at han var overrasket over tildelingen. (Foto: SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pYdmyk Obama på pressekonferansen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STATSMINISTERENS KONTOR (ABC Nyheter): - Jeg tviler ikke på at det er andre som fortjener prisen mer enn meg, sier USAs president Barack Obama under pressekonferansen, og fortsetter:

- Som jeg sa da jeg fikk prisen, var det en stor overraskelse. Men min oppgave er å fortsette på den veien jeg tror er riktig, ikke bare for USA, men også for varig fred i verden. Det handler om å stoppe atomvåpen, jobbe med klimaforandringer, stabilisere Afghanistan og skape økonomisk rettferdighet.

Obama sier selv han ikke tenker så mye på kritikken som har kommet.

- Målet er ikke å vinne en popularitetskonkurranse eller en pris. Vi må gjøre oss selv til en kraft for det gode i verden. Hvis jeg har suksess, vil forhåpentligvis noe av kritikken stilne, men det er ikke noe jeg kan tenke på, sier USAs president.

Forsvarte tildelingen

Stoltenberg forsvarte at Obama fikk prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her signerer Barack Obama fredsprisprotokollen, med blant andre Thorbjørn Jagland og Michelle Obama i bakgrunnen.(foto: Scanpix)Her signerer Barack Obama fredsprisprotokollen, med blant andre Thorbjørn Jagland og Michelle Obama i bakgrunnen.(foto: Scanpix)

- Det er en vel fortjent og en viktig tildelelse, helt i Alfred Nobels ånd. Prisen skal bidra til fred, basert på hva personen har gjort det siste året. Han har blitt president, og tatt tak i flere viktige saker, også når det kommer til å forebygge problemer. Dette er viktig for å få en verden med mindre konflikter. Jeg støtter valget, og synes det er modig, sier Stoltenberg.

Obama roser Norge under pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en ære å være her i Norge. Jeg setter pris på gjestfriheten, og takker Stoltenberg for vårt vennskap og hans lederskap. Jeg skulle ønske jeg kunne være lenger i dette nydelige landet, men jeg har mye å gjøre før året er omme, sier Obama på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under videoen.

Takket for bidrag

LANDET: Presidentparet landet på Gardermoen torsdag morgen. (Foto: Scanpix)LANDET: Presidentparet landet på Gardermoen torsdag morgen. (Foto: Scanpix)

Obama fortalte at han diskuterte strategien i Afghanistan med Stoltenberg, og sa han er takknemlig for Norges bidrag.

- Norge har stått sammen med USA i hele prosessen, og er en viktig aktør. Det setter jeg pris på, sa Obama.

Det var Jens Stoltenberg som åpnet pressekonferansen.

- Vi har diskutert klimautfordringene, både på kort og lang sikt, sier Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Stoltenberg fortsetter med å fortelle at Norge vil øke tilskuddene til Afghanistans militære og politi med til sammen 110 millioner dollar i perioden 2010 til 2014.

- Gratulerer

Obama ankom statsministerens kontor litt over klokka 10. Her ble han møtt av statsminister Jens Stoltenberg. Sammen tok de heisen opp til 17. etasje, møterom 2. Der hadde de to statslederne, med delegasjoner, et 35 minutters møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der hilste han på den norske delegasjonen.

- Gratulerer, sa Obama til Rita Skjærvik, Stoltenbergs statsekretær som er gravid.

Før møtet viste Jens Stoltenberg, på sedvanlig vis ved statsbesøk, Obama utsikten fra toppen av høyblokka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der er Oslos rekreasjonsområdet, sa Stoltenberg og pekte mot nordmarka.

- Det er et fint område for å gå på ski, sa en tydelig stolt statsminister.

- Det er en et fint landskap, sa Obama.

Den amerikanske presidenten lurte også på hvor lang tid det tar med båt til København, noe Stoltenberg hadde problemer med å svare på.

Diskuterte klima

Møtet med statsministeren tok omtrent 35 minutter.

Blant temaene som ble diskutert var klimatoppmøte i København og Norges satsing på å bevare regnskog. I tillegg skrøt regjeringen av karbonfangstprosjektet ved Mongstad i Hordaland.

Fra den norske siden deltok Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, forsvarsminister Grete Faremo, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg deltok Norges ambassadør i USA, Wegger Strømmen, og statssekretærene ved statsministerenens kontor Torbjørn Giæver Eriksen og Rita Skjærvik.

Fra Obamas stab deltok ni personer. Blant dem var stabsjef David Axelrod, Valerie Jarrett, James L. Jones, energiminister Steven Chu. I tillegg deltar Obamas «stemme», pressetalsmann Roberts Gibbs.

-Varmt og hjertelig møte

Medlem av Nobelkomiteen Kaci Kullmann Five sier til ABC Nyheter at møtet med Obama var varmt og hjertelig.

- Obama sa at han er veldig glad for å få prisen, sier Five.

Five var den første som møtte Obama på Gardermoen, da han landet med sitt fly, Air Force One, i 08.15-tiden torsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her lander Obama

Kritikk av tildelingen

Før pressekonferansen med Stoltenberg var Obama på Nobelinstituttet og signert fredsprisprotokollen.

– Da Martin Luther King fikk fredsprisen, hadde det en styrkende virkning på hele verden, sa Obama etter at han hadde signert protokollen og gjesteboken, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget av Barack Obama som årets vinner av Nobels Fredspris har skapt mye debatt, og på lederplass i dag kritiserte den anerkjente, britiske avisen The Times valget.

Les også: The Times med krass kritikk mot fredsprisen

Torsdag sier fredsmekler og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg at prisen er fullt fortjent.

– Obama har endret samtaleformene og hele diplomatiet. Han reiser verden rundt og stiller spørsmål, riktig nok ledende spørsmål, men likevel spørsmål. Og du får folk mye lettere med deg når du reiser rundt med et spørsmålstegn enn med et utropstegn, sier Thorvald Stoltenberg til TV 2.

Samtidig som Obama møtte Stoltenberg, møtte hans kone, Michelle Obama, statsministerfruen Ingrid Schulerud.

- Fortjen den!

Klokken 08.15 landet USAs president Barack Obama på Gardermoen. Om lag én time senere kjørte han opp Oslos paradegate Karl Johan, før ferden gikk videre til Nobelinstituttets bakgård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort presseoppbud har fulgt Obamas ferd i Norge. I Oslo sentrum var også et par hundre mennesker samlet for å se presidenten.

Flere demonstranter sto på Solli plass, med bannere hvor det blant annet sto følgende beskjed til Obama: «Obama – you won it, now earn it».

Klokken 13.00 begynner overrekkelsesseremonien, med Thorbjørn Jaglands tale til fredsprisvinneren.