Nei-sjef føler seg trygg - og i beredskap

Trygg på selvstendighet: Heming Olaussen. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
Trygg på selvstendighet: Heming Olaussen. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Står vi foran en EU-kamp? spurte leder Heming Olaussen i sin åpningstale på Nei til EUs landsmøte fredag ettermiddag. I morgen viser en ny meningsmåling 45-32 i neisidens favør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei til EUs leder Heming Olaussen føler seg trygg på at det ikke blir noen ny EU-kamp med det første.

Det kom fram i hans landsmøtetale på Gardermoen fredag ettermiddag, der han samtidig slo fast at neisiden likevel er beredt for alle eventualiteter.

- I oppspillet til dette landsmøtet har altså spørsmålet om EU-medlemskap - nok en gang - blitt reist: Står vi nå foran en ny EU-kamp, altså en EU-søknad med derpå følgende medlemskapsforhandlinger og folkeavstemming?

- Det meste taler for at svaret på dette spørsmålet er nei, mener Olaussen.

Følg landsmøtet live her.

Selv Høyre nøler

Vurderingen hans blir bekreftet av intervjuet ABC Nyheter tidligere har skrevet, der heller ikke Høyre-leder Erna Solberg tror på EU-søknad i denne stortingsperioden. Partiets europapoltiker Nikolai Astrup mente likevel at det såviss er et aktuelt spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det endte opp med at Astrup ikke ville garantere å søke, mens Solberg ikke ville garantere å la være å gjøre det.

Flusst av sjøltillit

- Men la meg likevel slå fast: Nei til EU vil ikke la seg overraske, bli fanget i noe bakholdsangrep, eller stille seg forsvarsløse om angrepet kommer, fortsatte Olaussen i landsmøtetalen.

- Det er godt å vite at våre politiske og økonomiske støttespillere står bak oss. Det gir sjøltillit å vite at vårt forhold til store deler av fagbevegelsen, ikke minst det største forbundet i LO er bedre enn noen gang, sa han med henvisning til Fagforbundet, som avslutter sitt landsmøte i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gjør heller ingen ting å vite at halve regjeringa er EU-motstand, oppsummerer Olaussen før han kommer til den avgjørende faktoren, folket:

56 måneder mot EU-medlemskap

En av begrunnelsene for at Olaussen ikke tror ja-siden vil starte noen EU-prosess, er at de frykter et nytt nederlag i en folkeavstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle meningsmålinger i 56 måneder på rad har gitt et klart nei-flertall. I november svarte folket nei til EU med 14 prosents margin i Aftenpostens måling og 7 prosents i målinga for Klassekampen og Nationen, sa Olaussen og kunne røpe en nyhet:

- I morra kommer Dagbladet med en ny måling som viser 45-32 i vår favør.

Han minnet også om at et flertall, 85 av de sittende stortingsrepresentantene har, i Nei til EUs valgundersøkelse lovet velgerne ikke å gå inn for noen søknad i denne perioden.

EØS-splitt på ja-sida

- Ja-sida splittes nå på EØS. Det er svært interessant å se utenriksminister Støre i Stortinget advare utenrikskomiteens leder Ine Marie Søreide om å dempe EØS-kritikken sin, bemerket nei-lederen.

- Jeg har venta på det; Pål Frisvold og Unge Høyre-kjøret mot EØS ville bli umulig å svelge for EU-tilhengerne i AP, sier Olaussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den som hørte Støres skjønnmaling av EØS-avtalen i Stortinget 19.november må oppleve det som om han og Frisvold er på hver sin planet.

Faksdemokrati og impotente kakser

- Det er de samme kreftene som hyler om demokratisk underskudd, faksdemokrati, utenforland og nå altså også: impotent kaksefolk, som aldri har villet bruke den samme reservasjonsretten! fyrte Olaussen løs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Europabevegelsens leder Paal Frisvold kalte det norske folk for «Impotente kakser her nord» da EUs Lisboa-traktat ble vedtatt. Rett nok var setninga fjerna tre timer etterpå! framholdt Olaussen, som kastet «impotensen» tilbake:

- De står for EUs politikk

- Det er de samme som snakker om demokratisk underskudd, som har vært totalt impotente når det gjelder å påvirke EU i Norges retning, sa Heming Olaussen.

- Sjølsagt: Fordi de står for den samme politikken, enten vi snakker om å knekke fagbevegelsens innflytelse, redusere ulønnsom postombæring, omgjøre helse til en vare, å sikre patent på liv eller å omgjøre coca cola til en sunn drikk ved å klistre på en lapp utapå flaska.

...men Europabevegelsens leder vil ikke finne seg i at politikerne nøler med å reise medlemskapsspørsmålet.