Oljeprisen ned 50 prosent siden juli

Illustrasjonsfoto: Colourbox
 Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKoster nå under under 70 dollar fatet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Verdensetterspørselen er ikke villig til å betale en høy pris for olje for øyeblikket så markedet må finne et attraktivt prisnivå, sier senioranalytiker Darin Newson i DTN til MarketWatch.

- 2009 vil ikke bli pent

-Etterspørselen, ikke bare innenfor energi, men på tvers av alle konsumerprodukter vil få kjenne det. Det kommer til å eksportere resesjon til Asia og produsent-økonomiene. 2009 vil ikke bli pent, sier direktør Jonathan Kornafel i Hudson Capital Energy til Bloomberg News.

Prisen har nå falt mer enn 50 prosent siden rekordnivåene i juli.

Les: Utfor med oljeprisen igjen og Han spådde oljekollapsen

Kutter etterspørselsforventningene
Opec kuttet onsdag sitt estimat på verdens oljeetterspørsel i 2009 med 450.000 fat pr dag til 87,21 millioner fat, ifølge Bloomberg News. Gruppens neste møte er 18. november i Wien hvor det er ventet at de vil diskuterer en eventuell kutt i produksjonskvotene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Den pågående trenden i oljeprisen reflekterer de dramatiske forverrede forholdene i de globale finansmarkedene de seneste ukene og dets negative påvirking på realøkonomien, så vel som fallet i etterspørselen etter olje", skrev Opec i sin september-rapport, ifølge MarketWatch.

J.P. Morgan Chase kuttet onsdag sitt oljeprisestimat for 2009 med 25 dollar til 74,75 dollar pr fat i snitt. Meglerhuset mener videre prisen kan komme falle til under 60 dollar. Meglerhuset mener, i motsetning til konsensus, at oljeprisen vil falle neste år. Det estimerer en etterspørsel på rundt 85,5 millioner fat pr dag.

Under 70 dollar

Torsdag ettermiddag blir lagerrapporten fra USA offentliggjort, og her ventes det oppgang i både råolje- og bensinlagrene.

WTI-novemberkontrakten faller 1,12 dollar til 73,42 dollar fatet torsdag, etter å ha sluttet ned 4,09 dollar til 74,54 fatet onsdag. Ved stengetid på Oslo Børs tirsdag ble kontrakten handlet til rundt 75 dollar fatet.

Brent 1.posisjon, som er november-kontrakten, er ned 1,02 dollar til 69,78 dollar pr fat torsdag morgen etter å ha falt 3,73 dollar til 70,80 dollar pr fat forrige handelsdag.

Brent spot sluttet på 70,51 dollar onsdag, mot 75,06 dollar forrige handelsdag.