Soldater får drikke på basen

SNART ØL TIL MATEN: Soldatene ved marinebasen Haakonsvern i Bergen kan snart få nyte alkohol uten å måtte ta bussen inn til byn. Foto: Marit Hommedal/Scanpix.
SNART ØL TIL MATEN: Soldatene ved marinebasen Haakonsvern i Bergen kan snart få nyte alkohol uten å måtte ta bussen inn til byn. Foto: Marit Hommedal/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVernepliktige kan få servert alkohol på militære områder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan vernepliktige i Forsvaret få servert alkohol på militære områder. Mens soldatene jubler, frykter Haakonsvern-sjefen at det kan bli problemer.

Frem til nå har bare befalet kunnet ta seg en pils etter tjenestetid på militære områder, mens soldatene er blitt nektet. Tillitsvalgte for soldatene mener vernepliktige må likestilles med befal, og de har nå fått forsvarssjef Sverre Diesens støtte, skriver Bergens Tidende.

– Dette har vi jobbet for i lang tid, og det er utrolig gledelig at forsvarssjefen nå vil åpne for alkoholservering også for vernepliktige, sier landstillitsvalgt Steffen Rogstad.
Mens soldatene er svært fornøyde, er avholdsorganisasjonen Blå Kors forundret over utviklingen.

- Burde hatt totalforbud

– Dersom det er likestilling som er det viktige her, burde en heller hatt et totalforbud. Stadig flere politikere går nå inn for å stramme inn reglene, og undersøkelser har vist at mange mener alkoholpolitikken må strammes inn, sier generalsekretær Geir Gundersen i Blå Kors.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også sjefen for Haakonsvern orlogsstasjon, kommandør Åsmund Andersen, er skeptisk til alkoholservering for vernepliktige.

- Alternativet er mer på byen

– Det kan selvsagt føre til en del problemer med bråk og krangling. Vi må sørge for å få det inn i ryddige former, sier Andersen.

Soldatene fnyser av bekymringene til Blå Kors og sjefen på Haakonsvern.
– Vernepliktige er særdeles modne, og håndterer krevende arbeidsoppgaver daglig.

Da må vi ha tillit til at de kan ta seg noen glass pils uten at det blir store problemer, sier Rogstad, som mener man nå får alkoholbruken inn i mer kontrollerte former.

– Alternativet er at de drar på byen og drikker enda mer. Det er heller ikke heldig, mener han.