- Renten settes opp før jul

Sjeføkonom Erik Bruce. Foto: Scanpix
Sjeføkonom Erik Bruce. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorges Bank kommer til å være mer på hugget fremover, mener sjeføkonom Erik Bruce. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KPI steg med 0,1 prosent fra juli til august 2008. Det var prisøkning på elektrisitet som medvirket mest. Fra august 2007 til august 2008 gikk KPI opp med 4,5 prosent.

Konsumprisene utenom energi og avgifstendringer, KPI-JAE eller den såkalte kjerneinflasjonen, økte med 2,8 prosent de siste tolv måneder.

Norges Bank anslo 2,4 prosent i den pengepolitiske rapporten fra juni.

- Dette betyr at avstanden mellom den faktiske utviklingen i den underliggende inflasjonen (KPI-JAE) og anslaget til Norges Bank har økt til 0,4 prosent. Så nå er sannsynligheten for at renten settes opp før jul stor, sier sjeføkonom Eric Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Les også: Advarer kundene om ekstra rentehopp

- Renten opp i oktober

I pengepolitisk rapport legger Norges Bank sier Norges Bank de kan være aktuelt med tre renteøkninger før jul hvis inflasjonen kommer opp på dette nivået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det tror ikke Bruce noe på:

- Likevel tilsier denne utviklingenat Norges Bank vil være mer på hugget fremover. Jeg regner med at de setter opp renten på rentemøtet i oktober, sier Bruce til DN.no.

DnB Nor tror toppen er nådd

Seniorøkonom Maren Elise Romstad i DnB Nor mener vi nærmer oss Norges Banks høyinflasjonsscenario etter to måneder på rad med høyere kjerneinflasjon enn det som er lagt til grunn i forrige Pengepolitiske rapport.

Hun tror likevel ikke at Norges Bank kommer til å heve renten mer i denne omgangen.

- Svakere økonomisk vekst og lavere renteforventninger ute veier ned. Dagens inflasjonstall endrer ikke vårt syn, og vi tror fortsatt rentetoppen er nådd i denne konjunktursykelen, skriver Romstad i en oppdatering fra meglerhuset onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om renten: Må tåle over 10 prosent rente

El-prisene øker

Prisøkningen på elektrisitet var den viktigste faktoren til at KPI steg med 0,1 prosent fra juli til august. Det var sterk oppgang i prisene på kontraktstypene standard variabel kraft og spottpris som førte til at elektrisitet inkludert nettleie økte med 9,0 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisutviklingen på enkelte tjenester medvirket også til økningen i KPI. Priser på hotelltjenester steg med 8,9 prosent fra juli til august, mens tannlegetjenester steg med 2,6 prosent.

Svingninger og kampanjetilbud

- Hovedtallet var som ventet, selv om det var et noe større fall i matvareprisene enn vi hadde trodd, sier Bruce.

Det var mange komponenter som dempet økningen i KPI. Prisene på klær og sko viste nedgang på 1,4 prosent, dette var i all hovedsak knyttet til tilbudsaktivitet.

Matvarer og alkoholfrie drikkevarer viste en prisnedgang på 0,8 prosent. Det var en bred nedgang i prisene, men deler av fallet kan også forklares av sesongmessige svingninger og kampanjetilbud på enkelte varer.

Prisene på drivstoff og smøremidler samt transporttjenester viste en nedgang fra sist måned. Prisfallet for transporttjenester var hovedsaklig knyttet til billigere kollektivtransport i Oslo og en nedgang i priser på flyreiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolvmånedersveksten i KPI økte med 0,2 prosentpoeng, fra 4,3 prosent i juli til 4,5 prosent i august. Dette var knyttet til en kraftig prisøkning på elektrisitet fra juli til august i år. I fjor falt prisene på elektrisitet i samme periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ventet

- Vi venter at underliggende inflasjon målt ved KPIJAE trekker ned fra 2,9 prosent i juli til 2,8 prosent. Det er også konsensus. Norges Bank anslo 2,4 prosent i den pengepolitiske rapporten fra juni men det var basert på et juli anslag på 2,6 prosent, skriver sjeføkonom Eric Bruce i Nordea Markets i morgenrapporten, sendt ut før Statistisk sentralbyrå la frem KPI-tallene.

Handelsbanken Capital Markets trodde på forhånd kjerneinflasjonen ville falle fra 2,9 prosent til 2,7 prosent.

- Vårt estimat om en nedgang i kjerneinflasjonen er hovedsaklig drevet av en basevirkning; det vil si at månedsveksten i august i fjor var ganske høy, slik at man får et fall i årsveksten selv om månedsveksten for august i år ikke er så høy. Mer folkelig sagt at den basen man sammenligner seg med er ganske høy, slik at man må ha en enda høyere vekst i år for å klare å overstige den—noe vi altså ikke tror vil skje, skriver makroøkonom Shakeb Syed morgenrapporten Handelsbanken sendte ut før tallene ble lagt frem.

Les mer: Prisveksten tar av