Pressemelding:Borettslag øver ikke på brann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten ingen borettslag har brannøvelser, viser undersøkelse. Brannfolk fortviler over manglende opplysninger om hvem som trenger hjelp til å komme seg ut ved brann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare sju prosent av de som bor i borettslag har hatt brannøvelse og prøvd rømningsveiene. Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i forbindelse med Brannvernuka 2013.

– Tallet er skremmende lavt. Brann i borettslag er rett og slett et skrekkscenario. Mange mennesker, ulik alder og førlighet og lite øvelse i evakuering, gjør at en brann i borettslag har et klart katastrofepotensial, sier Ottar Sefland i If Skadeforsikring. Han er leder for Eksterne Partnere, som blant annet har forsikringen på over 6 000 borettslag og sameier i Norge.

– Når mange mennesker bor tett, er det viktig at alle vet hva som er alternativ rømningsvei hvis den vanlige utgangen er stengt av røyk. Det er også viktig å kjenne seg trygg på at naboens slokkeutstyr og røykvarslere virker, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vet ikke

Styret i et borettslag er ansvarlig for at brannsikkerheten er ivaretatt på en forsvarlig måte, men er ikke formelt pålagt å avholde øvelser. Indirekte er det likevel det reglene sier, mener Norsk brannvernforening.

– Det er gjennom øvelser man finner ut om rømningsveiene er gode nok, at baktrappa ikke brukes som lager eller at vaktmesteren ikke har satt sylinderlås på branndøra på grunn av innbrudd. En branndør skal jo kunne åpnes fra innsiden, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en øvelse blir det også tydeliggjort hvem som trenger hjelp til å komme seg ut. Kalheim forteller at Brannvernforeningen får henvendelser fra brannvesen som fortviler over at de i store bofellesskap ikke har oversikt over hvilke beboere som trenger assistanse ved en brann.

– Slik informasjon er livsviktig når det brenner og mannskapene må prioritere. Helsevesenet har taushetsplikt, så der kommer brannvesenet ingen vei. Derfor er borettslagene selv de beste til å føre en slik oversikt, sier Kalheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overmodige i røyk

Alle boliger skal ha en alternativ rømningsvei. Avhengig av hvordan du bor, kan det være å ta seg ut gjennom vinduer, gå ut baktrappen eller ut i korridoren hvis den har rømningsvei videre.

– I en øvelse får beboerne et aktivt forhold til hva som er den alternative veien i stedet for å begynne å tenke på det den dagen eller natta det brenner. I en slik situasjon teller hvert sekund. Hvis trappa er full av røyk, kan du ikke komme deg ut den veien, sier Ottar Sefland i If.

– Altfor mange har for liten respekt før brannrøyken, vi er mest opptatt av flammene. Røyken kan inneholde stoffer som blåsyre, klor og ammoniakk. Bare noen få innpust kan resultere i varige skader eller død, sier Sefland.

Forstår utfordringen

Norske Boligbyggelag (NBBL) tilbyr borettslag og sameier et system for HMS-arbeidet, som brannvern er en del av. Styrene får da vite gjeldene lover og regler, sjekklister for kontroll av for eksempel rømningsveier og slukkeutstyr, samt anbefalinger som at styret deler ut batteri til beboernes røykvarslere en gang i året, kontroll av slukkeutstyr hvert femte år og opplæring i bruk av pulverapparat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at det kan være en utfordring for frivillige som sitter i et borettsslagstyre å organisere brannøvelser som kan omfatte flere hundre mennesker. Mange nøyer seg nok med å henge opp en branninstruks i oppgangen, sier avdelingsdirektør Tore Johannesen i NBBL.

NBBL anbefaler styrene å be om bistand fra lokale brannvernmyndigheter når de arrangerer brannøvelser.

Norsk brannvernforening har forståelse for at jobben virker stor.

– Det er klart det er krevende å gjennomføre en brannøvelse i et stort boligkompleks. Men det er mye som er bedre enn ingenting. Å ta opp på generalforsamlinger hva som er gjeldende branninstruks, er også en form for øvelse, sier Kalheim.

– I tillegg bør styret selv tar runden og sjekke rømningsveiene. Et annet godt tiltak er å sende skriv til beboerne og be dem bekrefte at røykvarsleren deres virker, at de har brannslokker, brannteppe og så videre.

Om styrets ansvar for brannsikkerhet: http://www.dsb.no/en/Ansvarsomrader/Brannvern/Borettslag-og-sameier/Styrets-ansvar/

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for If Skadeforsikring.