Gatekunst ble redningen for spanske Fanzara

Ungdommer i full gang med å male veggen på det lokale idrettssenteret. Foto: AFP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lille spanske byen er hovedsakelig bebodd av eldre innbyggere. De klarte å legge gammelt hat til side og forvandle byen til en turistattraksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fanzara er en søvnig liten by som ligger rundt 80 kilometer nord for havnebyen Valencia der det hadde sydet av ondt blod underoverflaten siden den spanske borgerkrigens dager. Da kommunestyret la frem et omstridt forslag, blusset uenigheten opp og delte innbyggerne i steile leire.

På et tidspunkt var splittelsen så dyp mellom innbyggerne at naboer gikk omveier rundt hverandre og man valgte bar ut fra hvilken side man sto på. Men i dag er stemningen en annen, mye takket være gatekunstnere fra hele verden.

Malte landsbybeboerne på småstein

I dag strømmer turistene til Fanzara for å se enorme utendørs veggmalerier. Kunstnernes arbeider på de tidligere så kjedelige bygningsveggene, har forvandlet landsbyen til et eneste stort utendørs galleri:

Et bilde på en trevegg viser en robot med lange, tynne armer som jager katter, mens et annet nærliggende veggmaleri viser en skapning med store hvite øyne som holder en liten planet i den ene hånden sin. En annen kunstner har avbildet landsbybeboernes ansikter på småstein og plassert de i nærheten av en liten elv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere kommunalrådgiver Javier Lopez er en av arkitektene bak prosjektet.

– Vi var på utkikk etter et kunst- og kulturprosjekt som alle kunne ta del i og som ville re-etablere gode relasjoner mellom landsbyboerne, forteller han til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

– Det opprinnelige målet med veggmalerikunsten, var å ta kunsten ut av museet og direkte til folket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kjøpte nettbrett på ferie – ble svindlet for 100.000 kroner

(Saken fortsetter under)

#graffitis #MIAU

Et innlegg delt av Alice Maleval (@junisah_lys)

Forslaget som delte en by i to

70 prosent av innbyggerne i Fanzara er pensjonister, og det bor kun 18 barn her på permanent basis. Byens eldre innbyggere røk i tottene på hverandre da det høyreorienterte kommunestyret fremmet forslag om bygging av et forbrenningsanlegg for miljøfarlig avfall.

Forslaget ble vraket og kommunestyret måtte gå, men blant innbyggerne var gnisten allerede tent, som viste seg å ha røtter tilbake til den spanske borgerkrigen som raste fra 1936 til 1939.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så, i 2014, kom et nytt kommunestyre opp med ideen om å invitere gatekunstenere til å lage gigantiske veggmalerier. Ikke alle innbyggerne var like ivrige på å overgi husveggen som lerret for fri kunstnerisk utfoldelse, men over tid har kunstnerne opparbeidet seg tillit ved å skape verk som på ulikt vis reflekterer landsbylivet.

Les også: Byene som livet snudde ryggen til

Over 200 søkere til årets festival

I dag, tre år senere, er resultatet blitt en årlig festival som går under navnet Unfinished Museum of Urban Art (MIAU). Fanzara har per i dag 105 verk spredt om i byen og mer enn 200 kunstnere fra hele verden har allerede søkt om å delta i årets utgave som finner sted fra 6. til 9. juli.

De fleste innbyggerne har siden starten for tre år siden omfavnet festivalen og tilbyr overnatting til kunstnerne i egne hjem som en del av et program som har fått navnet «Adopter en kunstner».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Livet her er godt og fredelig. Vi har apotek, slakter, bakeri… og med MIAU er vi nå blitt internasjonale. Man åpner opp for så mye spennende når alle disse menneskene kommer til oss fra hele verden, forteller Elisa Edo til AFP.

Les også: Skaper imponerende kunstverk til fots

(Saken fortsetter under)

7 vidas. {welcome life} #streetart photo by @berrugil Thanks a lot, sun.

Et innlegg delt av jenn_ (@jenn_)

– Savner intimiteten

I kjølvannet av det voksene utendørs kunstgalleriet, har antallet besøkende turister nådd stadig nye høyder. Det er likevel fremdeles de som ikke er spesielt begeistret for internasjonal oppmerksomhet.

– Vi har mistet den intimitet som er typisk for en landsby, mener 21 år gamle Sara Martinez.

Martinez trekker frem at at kunstnerne holder på natten lang og at de blir forstyrret av lyden fra kranene som tar kunstnerne opp og ned langs veggene.

Byen ordfører, Ana Romero, mener på sin side at landsbyen er blitt et langt bedre sted som følge av kunstprosjektet og festivalen.

– Jeg tror motstanden er en minoritet.

La deriva és només un poema.

Et innlegg delt av Antonio Hernández (@toniky)

Les også:

Her dyrkes det frem kunstverk i risåkrene

Hotellet med «verdens styggeste utsikt» er en besøks-hit

Ti fantastiske kunsthoteller verden rundt

Disneyland skjuler en av verdens mest eksklusive klubber