Öland er turister, historie og millioner av fugler

Öland er en tradisjonell sommer-favoritt og feriemål for svenske familier, for eksotiske fugler og ikke minst fuglekikkere.
Öland er en tradisjonell sommer-favoritt og feriemål for svenske familier, for eksotiske fugler og ikke minst fuglekikkere.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sommer-favoritt for svensker, kongelige og fugletittere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ÖLAND, SVERIGE (King Goya): I denne delen av verden skjønner man at våren er i anmarsj når de eksotiske fuglene kommer inn for landing, alltid noen uker før horden av turister kommer for å feriere i hytter, hotell, gjestehus og på campingplasser. På Öland, den lange øya ved Kalmar sør i Østersjøen, forventes sol, hav, hvite sandstrender, familieaktiviteter og den svenske kongefamilien som kommer til Solliden Slott like sikkert som trekkfuglene. Solliden er forøvrig åpen for besøk i den frodige hagen, i en åpen butikk og muligheten for en lett lunsj.

(Saken fortsetter under)

Havørn. Foto: Lars Lundmark

Fugleliv

Öland er en tradisjonell sommer-favoritt og feriemål for svenske familier, for eksotiske fugler og ikke minst fuglekikkere. De første fuglene ankommer tidlig på våren, slik som grågåsa, stæren og mange andre arter som har overvintret sør i Europa og har Öland som base om sommeren. Andre innvandrere ankommer øya i løpet av siste halvdel av mai. Sammen med Ottenby er Beijershamn en av Öland beste og mest populære tilholdssted for fugler. Og oppdager du en person som titter ut i løse lufta, så er det mest sannsynlig en fugletitter, eller en såkalt birder. Dette er spesielt interesserte mennesker som finner landskapet magisk hele året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Attraksjoner

Borgholms Slott er en vakkert slottsruin med masse aktiviteter for barn i juni-august. I den sørlige delen av øya kan du gå eldgammel på Gettlinge gravplass, eller besøke ‘Stora Alvaret’ – et gigantisk kalksteinsplatå. Ölands dyr- og fornøyelsespark har 160 arter, her finnes et badeland og en «Pirate Park».
Feiringen av kronprinsesse Victorias 40-årsdag den 14. juli blir sommerens store begivenhet, som vanlig på Borgholms idrettsplass. Innenfor Borgholms Slottsruiner arrangeres en rekke konserter i løpet av sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eventyr og spøkelse på Dalen Hotel

Keramikk

Paradisverkstaden er en familiebedrift som designer og produserer keramikk i workshop og et stort studio på Öland. Her er Eva i aksjon med å designe nye ting, mens døtrene Hannah og Moa også jobber i bedriften, en med design og den andre ansvarlig for markedsføring og produksjon. Pappa Olof er også designer og tar seg av vedlikehold av bygningene på Paradisverkstaden. Adresse: Snäckstrand, Färjestaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturhistorie

Himmelberga er et museum for kulturhistorie, kunst, håndverk, butikk og forfriskninger og ligger i en landsby med bevarte bygninger fra det 18. og 19. århundre. Vida Museum & Konsthall er øyas største kunstsenter og ligger vakkert til ved Kalmarsund. Og har du tid, legg turen innom Oldergaard Glasshytta og se på unik glasskunst og smykker av Robert Oldergaard.

Les også: Manchester - spennende også for mat-elskere

Lokal mat

I 2016 ble bonde Hanna Karlsson tildelt prisen som «Årets Ölanding». På gården produserer Hanna først og fremst melk og kjøtt. «Svenske matproduksjon er av høy kvalitet», sier Hanna. Hun leverer melk til meieriet, mat til restauranter og har også en matbutikk på gården Østerbro, nord på øya.

Ingen annen mat servert på Öland er mer unik enn Eva’s kroppkakor . En spesialitet som Eva Karlsson håndlager av potet og en dumpling fylt med løk og svinekjøtt eller bacon. Serveres med fløte og tyttebær. Denne blandingen bør prøve; Vi lover deg en hyggelig overraskelse. Adresse: Hagslättsvägen 14, Köpingsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Velg ditt paradis på Hawaii

Eva og Olof Paradis driver sitt eget paradis for keramikk på Öland.


Ut på tur

Landing: Kalmar Öland Airport er regionens største flyplass, og håndterer både vanlig trafikk og charter, med flere daglige avganger til Stockholm (Bromma og Arlanda).

Bo bra: Velger du å bo på Hotell Skansen, får du et festlig opphold. På dette hoteller er feiring og glede en naturlig del av hverdagen. Og maten i restauranten er utmerket.

Spis godt: På Öland produseres øl, vin og whisky, og det lages ekstra modne oster. Gårdsbutikker tilbyr lokalprodusert kjøtt, grønnsaker, bær, pickles og syltetøy. Du kan kjøpe fisk i havnene eller du kan selv fiske – eller nyte mat og drikke på øyas mange tavernaer, barer, bakerier og kafeer.

Natteliv: Hotellsjef Fredrik Norén på Skansen Hotell har den største samling av whisky i Sverige med over 1100 varianter og har fått prisen som «The Great Whisky bars of the World». Besøk for whiskysmaking, foredrag, eller organisere ditt eget selskap. Du kan også få fylt din egen flaske med whisky.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mini-Guide: SJ driver jernbane i Sverige, med direkte ankomst til Kalmar fra blant annet Stockholm, Göteborg, Malmö, København og Växjö. Du kan ikke komme til Öland uten å nevne broen. Ölandsbron er et begrep når du skal fra Kalmar til «det andre landet». Broen er seks kilometer lang. Öland har 75 naturreservat og hele øya og en av disse er Trollskogen. Öland er perfekt for sykling og det mangler ikke på mulighet for å leie sykler.


Les også: Medvind i solnedgang og natt i måneskinn

Saken er opprinnelig publisert på King Goya