Cubas hotellproblem: Femstjerners hoteller uten femstjerners standard

I fjor besøkte hele fire millioner mennesker Cuba. Det er en økning på 13 prosent fra året før. Denne utviklingen har fått hotellprisene til å skyte i været, men standarden står gjerne ikke i stil med prisen.
I fjor besøkte hele fire millioner mennesker Cuba. Det er en økning på 13 prosent fra året før. Denne utviklingen har fått hotellprisene til å skyte i været, men standarden står gjerne ikke i stil med prisen. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De statlige cubanske hotellene er overpriset og lite imponerende, ifølge turister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cuba har lenge fascinert turister fra hele verden. Med gamle bygninger fra kolonitiden og amerikanske biler fra 1950-tallet, som har blitt holdt i gang fordi handelsblokaden har forhindret import av biler fra USA, kan det se ut som om tiden har stått stille på den karibiske øya.

Den diplomatiske tøen mellom USA og Cuba, etter at Barack Obama og Raul Castro i desember 2014 overrasket alle med å si at de ville gjenoppta diplomatiske relasjoner, har sørget for at også amerikanere flokker til den kommunistiske øystaten i hopetall.

I fjor besøkte hele fire millioner mennesker landet som har en befolkning på 11 millioner. Det er en økning på 13 prosent fra året før, melder AFP Relaxnews.

Denne utviklingen har fått hotellprisene til å skyte i været.

Men i et land der det har vært begrenset tilgang på materialer og varer, er år med lite investering et kjennetegn på hotellindustrien. Dermed er det ikke nødvendigvis samsvar mellom prisnivået og kvaliteten på hotelloppholdet, skriver nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amerikanske hoteller returnerer til Cuba etter mer enn

– Du vet at det ikke er verdt prisen

Den franske turisten Jean Orsini, forteller at han bodde på et hotellrom der det var rustflekker i dusjen, og at han måtte vente så lenge på middagen sin at han nesten ga opp.

– På reisebyrået i Marseille sa de at de sendte oss til det beste hotellet. Men du betaler 175 euro natten (cirka 1550 kroner), og så vet du at det ikke er verdt det, sier den 82 år gamle pensjonisten til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilar Esteras, på besøk fra Spania, ble rystet av de ansattes nonchalanse på hotellet der hun bodde.

Maria Teresa Gutierrez fra Colombia hadde ikke vann i springen på rommet under deler av oppholdet. Rommet hun betalte mer enn 2000 kroner natten for, var heller ikke rent.

Les også: Puerto Rico satser stort på økoreiser

– Minner om Sovjetunionen på 60-tallet

Alle de tre turistene bodde på fire- eller femstjerners hoteller, skriver nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deres opplevelser indikerer hotellindustriens problemer på Cuba, selv om staten nå samarbeider om å drive hotellene med mange utenlandske selskaper, som franske Accor, spanske Iberostar og canadiske Blue Diamond.

Det er faktisk slik at 17 private selskaper driver to tredjedeler av øystatens hoteller. Men de har lite kontroll over vedlikehold av infrastruktur og tilgangen på dyktige ansatte i et land der opplæring for arbeid i servicenæringen er begrenset og lønningene er så lave som under 250 kroner i måneden.

Franske Jean Orsini forteller at reisen til Cuba minner ham om en reise i det tidligere Sovjetunionen på 1960-tallet.

– Du brukte tre timer på å vente på maten. Fordi det var statlig eide restauranter trengte ikke de ansatte å bry seg om kundene, sier han til AFP.

Les også: Historisk ruteflyging gjennomført fra USA til Cuba

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dyrere enn Paris

De siste årene har turistene flokket til Cuba. Foto: Mauro Repossini / Istock.com
De siste årene har turistene flokket til Cuba. Foto: Mauro Repossini / Istock.com

På et velkjent firestjerners hotell i Havanna har romprisen økt fra drøyt 900 kroner natten til nesten 2400 kroner natten på mindre enn to år. På et annet hotell har prisen hoppet fra 750 kroner til 1675 kroner natten på ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har den økte etterspørselen lagt enda mer press på hotellets ressurser og ansatte.

– Cuba har ikke klart å nå de internasjonale kvalitetsstandardene som passer slike rompriser, sier Jose Luis Perello ved Universitetet i Havanna til AFP.

– Spørsmålet om å få valuta for pengene er noe som fører til mange klager, sier en europeisk hotellsjef i Havanna, som ønsker å forbli anonym, til nyhetsbyrået.

Noen er enda mer direkte:

– Firestjerners rom på Cuba tilsvarer så vidt det er trestjerners rom i Paris, sier franskmannen Stephane Ferrux, som driver reisebyrå i Havanna, til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turisme som bidro med over 23 milliarder kroner i inntekter i fjor, er Cubas desidert viktigste inntektskilde. Og turistmyndighetene og hæren, som eier landets hoteller, er klar over trusselen den dårlige standarden utgjør.

Cuba konkurrerer mot andre karibiske reisemål, som Bahamas og Den dominikanske republikk, som har langt mer erfaring med å levere det utenlandske turister forventer.

Tidligere i år lovet viseturistminister Mayra Alvarez å jobbe for å forbedre standard og infrastruktur på hotellene og sørge for at de ansatte er godt skolert.

Les også: Bahamas har rosa strender

En smak av privat sektor

Det finnes imidlertid et alternativ til de statlig eide hotellene.

Siden 1997 har det kommunistiske styret i landet gitt innbyggerne tillatelse til å være vertskap for turister i sine private hjem, såkalte «casa particulares».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag bidrar privatpersoner med 16.000 av Cubas totalt 70.000 hotellrom. Gjennomsnittsprisen på overnatting i «casa particulares» er cirka 250 kroner natten.

Den siste tiden har det til og med åpnet noen luksus-casas, som tilbyr gjestene losji i nyoppussede rom i praktfulle bygninger fra kolonitiden.

Men er du ute etter billig overnatting, skal du ikke gå for en slik løsning. Luksusen må du nemlig betale mer enn 4000 kroner natten for.

Les også: Turister flokker til Cuba før landet kan bli amerikanisert