Vinterferietips!

Alpinanleggene, som her i Trysil, byr på fine forhold i bakkene takket være kulda. De fleste har et fullspekket aktivitetsprogram både i og utenfor bakkene i vinterferieukene.
Alpinanleggene, som her i Trysil, byr på fine forhold i bakkene takket være kulda. De fleste har et fullspekket aktivitetsprogram både i og utenfor bakkene i vinterferieukene. Foto: Foto: Ola Matsson/Skistar Trysil
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinterferien står for døren, først på Østlandet, så i Rogaland. Så da er det bare å komme seg ut. Her er tipsene til etternølerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bare å smøre med blåswix, vinteren ser endelig til å ta seg opp. Det har jo vært mest snøfattige vinteren på 60 år, spesielt på Østlandet! Men forrige helg hjalp det. Takket være kunstsnø har det jo vært bra forhold i de fleste alpinanleggene, men nå er også langrennsløypene kjørt opp de fleste steder, bortsett fra i de mest lavereliggende strøkene, forteller Christine Amdam, som er webredaktør for skiinfo.no.

I begynnelsen av uka var det Myrkdalen og Røldal som hadde mest snø av de større stedene i Sør-Norge, med rundt 1,5 meter. Trysil hadde 82 cm, Gålå 80 cm, Sjusjøen 50 cm, og Geilo, Hemsedal og Norefjell fikk nylig rundt 30–40 cm i terrenget. På Skeikampen, Kvitfjell og i Hafjell er det bra, med 60–70 cm snø, forteller Amdam.

– Det er fortsatt lite snø i forhold til hva det bruker å være, men i helgen ble det mulig å kjøre pudder utenfor løypene mange steder. Værmeldingen lover fortsatt kulde, så det er bare å komme seg ut, oppfordrer Amdam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort aktivitetsprogram

– Det er veldig mye morsomt som skjer rundt for familier i vinterfjellet på de store destinasjonene i vinterferien. Blant annet skal Geilo har en Burton Mountain Festival, med gratis freeski og snowboardaktiviteter. De skal også ha jibbecamp, vintertelting, skirenn og skattejakt. På Norefjell er det også masse aktiviteter, inkludert «after ski» for hele familien på Skistua med Banana Boys 23. og 24 februar, samt quiz. På Hovden blir det blant annet utekino, kitekurs og rumpe-rally. På Voss får barna besøk av trollet Grebbehangur. Alle de store skisentrene har også tilbud om barnepass om foreldrene vil kjøre litt selv, sier Amdam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildeserien

Typisk norsk vinterferie: Kanariøyene! Foto: Foto: Alex Martí Ros/Canary Islands

Les også: Strandparadiset Sri Lanka

Konserter og barneaktiviteter

I Hemsedal kan du også bli med på hundekjøring i vinterferieuka, eller besøke Ulsåkstølen, som er åpent fra 11–17 hver dag. Også Beitostølen har et rikholdig aktivitetsprogram utenfor bakkene, med hundekjøring, kjelkeaking, ridning, snøskuter og snørafting. I tillegg blir det førpremiere på Hans Petter Molands actionkomedie «Kraftidioten» utendørs i alpinbakken lørdag kveld, og barnefilmen «Frost» vises på søndag. For dem som vil kose seg inne, er det blant annet trylleskole, og foto- og kunstneriske kurs man kan melde seg på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnemaskoten Valle byr på skiparade i barneområdet Eventyr i Trysil, i tillegg til mange kurs og andre aktiviteter i området. Ellers kan man blant annet være med på hundesledeturer og guidet off piste-kjøring for barn og tenåringer. Stjernetitting og morgenyoga er andre aktiviteter som tilbys.

De fleste vintersportsstedene har også tilbud om konserter og et fullspekket after ski-program.

Det er også fint å ta en tur til vinterparken i Hunderfossen, som skal holde åpent nesten alle dager i to uker framover. Her kan du prøve barnesnøskutere, snørafting, se en nydelig utsmykket iskatedral og teste mange åpne innendørsaktiviteter. Kvelden avsluttes med show og fyrverkeri – og du kan sove over i et ekte snøhotell.

Les også: Norges villeste og vakreste strender

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt ut på vidda

Flere av de betjente hyttene til Turistforeningen holder åpent i uke åtte og/eller uke ni. På mange av stedene arrangeres aktiviteter for familier, og det fortsatt plass til noen etternølere, spesielt på Gjendesheim, men kanskje også på Haukeliseter, Gjevilvasshytta, Fondsbu eller Svukuriset i Femundsmarka, om du er rask.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I uke ni kan familier være med Bergen Turlag til Alexander Grieghytten i Bergsdalen eller Stavanger Turistforening til den ubetjente hytta Ådneram i Sirdal.

Liker du deg best uten ski på beina, kan du fortsatt komme deg ut på tur – for eksempel opp på Preikestolen.

– Turen er åpen, og vinteren er en fantastisk tid å gå på. Det er kaldt, god sikt og lite folk på stien, og vi leier ut staver og brodder i resepsjonen på Preikestolhytta, forteller Mari Stephansen.

I snøskrinne områder er det også fullt mulig å ta seg en fottur ute i naturen i gode, og eventuelt bepiggede vintersko.

Lær å gå på ski

Skiforeningen arrangerer også vinteraktivitetsdager i Skullerudstua og på Vestli/Stovner fra mandag til torsdag.

– Det er et lavterskeltilbud til nybegynnere. Her kan både store og små låne utstyr og få instruksjon, sier Rom Giving, som også anbefaler en tur på Skimuseet på Holmenkollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du blant annet teste den kule hoppsimulatoren, bli med på omvisning i hopptårnet – og nyte utsikten fra cafeen.

Eller ta deg en tur på isen. Sjekk nettstedene www.varsom.no/isvarsling og www.iskart.no for hvor det er trygt å gå, og hvilke vann som er skøytbare. Du kan også nå komme deg ut på isen enkelte steder i Oslofjorden. Hva med å kombinere et kunstbesøk og cafétur på Henie-Onstadsenteret utenfor Sandvika, med en tur ut på fjordisen, der isoppsynet merker trygge gangveier?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inneferie

Dersom været slår seg vrangt eller du trenger en innepause, står museene klare med et rikholdig aktivitetstilbud til barn. På Teknisk museum i Oslo kan du dissekere griser (!), teste blodtypen din og lære mer om alt fra blod og bakterier til stjerner og planeter. Og på Popsenteret kan du lære deg å synge, danse og lage kule sceneshow med MGP junior-stjernen Dina, som opptrådte med sangen «Sterk og rå». Og Akershus festning har spennende familieomvisninger hver dag klokken 13.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers kan du jo også ta en tur til det interaktive opplevelsessenteret Inspiria i Sarpsborg, som har stjernehimmelen i kikkerten i vinterferien.

Norsk Oljemuseum i Stavanger har også et eget aktivitetsprogram i vinterferien i uke ni, og på Norsk Barnemuseum kan ungene oppleve hvordan det har vært å være barn gjennom 900 år og se artige leketøysutstillinger.

Les også: Rett og vrang ferie

Hytteferie i vinden

Hver fjerde nordmann planlegger å ta vinterferie i år, ifølge Virkes reiseundersøkelse. De fleste søker seg mot vinterfjellet – eller tar vårsola på forskudd i Kanariøyene.

– Vintersnø, kvikk lunsj, familie og solvegg lokker mange i denne ferien. 38 prosent av dem som tar vinterferie bor på privat hytte i Norge. Det har også en sammenheng med at stadig flere nordmenn disponerer egen hytte, eller blir med familie og venner. Vi har også sett en tendens til at nordmenn ønsker å reise mer her hjemme, sier Line Endresen Normann, direktør for Reise Norge i Virke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen har hyttereisende økt årlig siden 2012-2014, da den lå stabilt på rundt 30 prosent.

Det er barnefamiliene som er de ivrigste hyttebrukerne. 46 prosent av dem som svarer at de skal på hytta, er mellom 30–39 år. Mens de over 60 er de som er ivrigst på å få seg litt sol og bad i Syden.

Salgsboom

Uansett feriedestinasjon, er det samvær med familie og venner som er det absolutt viktigste formålet for vinterferien, svarer to av tre. Å utøve aktiviteter scorer også høyt, 43 prosent svarer dette. Langrennssporten har fått nyvunnet popularitet de årene, og Endresen Nordmann tror at det kan være en av årsakene til at mange søker seg mot hvite «trikkeskinner» og fjellhytter, som går fort unna for tiden.

Fra februar 2016 til januar i år, ble det solgt 3.463 fjellhytter, en økning på 13 prosent fra året før, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge. Noe som trolig er ny rekord. Trysil, Ringsaker, Krødsherad og Sigdal er de mest populære fritidsbolig-kommunene på fjellet, mens Flå, Øyer og Sirdal topper statistikken for høyest medianpris. Hytteprisene gikk opp 5,5 prosent i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest til utlandet

41 prosent av nordmenn som skal på vinterferie, reiser til utlandet. Men til tross for at det fortsatt er mange rimelige flybilletter til blant annet storbyer som Berlin, Dublin og Budapest, ifølge flybilligst.no, er det ikke byferie vi trakter etter i vinterferien. Bare seks prosent oppgir at de vil på storbytur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sol- og badereisemål som trekker mest i vinterferien. Og for å få skikkelig varme, må man jo fortsatt reise ned til Kanariøyene, som er det klart mest populære feriemålet i utlandet. Det er noen som reiser på storbyferie, men siden vårsolen fortsatt ikke er så varm, tar ikke denne type reiser av helt ennå, påpeker Sverre McSeveny-Åril, direktør for Reise Utland i Virke.

Ferie i utlandet er aller mest populært blant vestlendingene og nordlendingene. 59 prosent av nordlendingene som skal ta vinterferie, sier de vil dra til utlandet i år.

– Det er jo et høyt tall, men i tråd med det vi har sett tidligere år også. De som har den lengste og kaldeste vinteren her hjemme søker mest til utlandet i vinterferien, sier McSeveny-Åril.

Les også: Slik får du en romantisk ferie

Saken er først publisert på Dagsavisen.no