Pyramider og skrikende kinesere i Kairo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gudmund Lindbaek reiste til Kairo for å oppleve pyramidene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut på tur:

Landing: Med fly lander du på Cairo International Airport. Visa: USA, Storbritannia, Japan og australske borgere pluss noen europeiske og land i Østen får kjøpt visum ved ankomst. Vanligste transport for turister er taxi.

Bo bra: Hvis du planlegger å besøke pyramidene, anbefaler jeg å bo på Mövenpick Pyramids Hotel i bydelen Giza, et 5-stjerners hotell med basseng som ligger 3 minutters kjøring fra pyramidene.

Spis godt: Koshary er Egypts nasjonalrett, laget av ris, makaroni og linser blandet sammen, og toppet med krydret tomatsaus og kjøttboller. Ifølge lokale råd er Chophouse Bistro, som ligger i Heliopolis, et av de beste restauranter for biff. Min ”Surf & Turf” i en av restaurantene på Mövempick beviste at også de behersker kunsten med å tilberede en perfekt biff.

Natteliv: Cairo International Film Festival i desember er alltid en frisk bris med internasjonalt preg. Også høy faktor av kjendiser og lokale helter, spesielt i forbindelse med åpningen på Cairo Opera House.

Mini-Guide: Anbefaler også å besøke pyramidene på kvelden for å oppleve et lyd & lys show. I Egypt blir du behandlet som i en familie og ingen vil la deg sitte alene, for egypterne viser genuin omsorg for gjester. Dette landet har to tredjedel av klodens historiske monumenter og er ellers rik på kultur og kunst og Kairo er inngangsporten til Afrika. Rundt 865,000 briter besøkte Egypt i 2015. Egypt regnes som et rimelig sikkert turistmål, i den grad noe sted for tiden er et sikkert reisemål.

KAIRO, EGYPT (KingGoya): Mitt opplagte spørsmål da jeg nærmet meg den største av de tre pyramidene i Giza var rett og slett: hvordan i all verden var dette mulig?

Dette er en kolossal konstruksjon som gir en følelse av å bli overskygget av noe gigantisk og temmelig uforklarlig. Og dette er noe som ble bygget for flere tusen år siden.

Grytidlig samme morgen hadde jeg opplevd mitt aller første inntrykk av pyramidene – en slags vekkelse som dukket opp etter at jeg i grålysningen våknet på Mövenpick Hotel. I det jeg dro gardinene til side fikk jeg plutselig øye på de to største pyramidene. Langt nærmere enn jeg forventet, og langt større enn inntrykk fra bilder jeg hadde sett. Senere, da jeg sto helt opp til den største pyramiden, virket dette som en åpenbaring. Bare noen skrikende kinesiske turister med kamera ødela litt av opplevelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har sett og opplevd mye, men opplevelsen ved siden av den største egyptiske pyramiden og steinblokker som veier mellom tre og fem tonn, trenger rett og slett en nærmere forklaring av arkeologer. Først da er man sånn noenlunde i stand til å sette opplevelsen i perspektiv og komme opp med svar på det grunnleggende spørsmål: Hvordan i all verden klarte man å bygge denne 146,5 meter høye konstruksjonen for mer enn 4500 år siden?

Les også: 4.400 år gammelt gravkammer funnet i Egypt

(Saken fortsetter under bildeserien)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
To av pyramidene sett fra Mövenpick Hotel tidlig om morgenen.

Livet på innsiden. Fra hovedinngangen på den høyeste pyramiden er det en 100 meter lang og smal korridor inn til et kammer med litt mangel på frisk luft. Om du velger å gå inn, regn med å gå krokrygget hele veien til gravkammeret. Perfekt for små besøkende og til slutt – og der inne hørte jeg ikke et eneste ord fra kineserne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sfinksen. Det er ingen ting som kan gjøre deg klar og helt forberedt til første møte med Sfinksen i Giza, et annet kjent monument sikkert reist til ære for en konge. Sfinksen er formet som et ansikt på en lang løve og er 20 meter høy. Ved første møte føler du litt frykt i det du litt på avstand står ansikt til ansikt med Sfinksen som med store øyne og brukket nese stirrer mot øst. Denne frykten biter tydeligvis ikke på skrikende kinesere.

Les også: Solfylte Hurghada – Fargerikt liv i Rødehavet

Nytt museum. I 2017 åpner det gigantiske Grand Egypt Museum ikke langt fra pyramidene i Giza. Et museum som får det nyeste innen moderne teknologi. I mellomtiden er Egypt Museum på Tahrir-plassen fortsatt hjemmet til gjenstander i verdensklasse og med skattene av Kong Tut Ankh Amon som hovedattraksjonen. En kvalifisert guide vil være en god investering, levert av en turoperatør eller av byens turistkontor. Min guide, egyptologen Mahmoud Nawar, er en person jeg anbefaler for å lede deg inn i et mysterium av pyramider, sfinksen og et besøk i Egypt Museum. Kontakt Nawar på e-post: nawaegypt@yahoo.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildeserien)

Gudmund Lindbaek reiste til Kairo for å oppleve pyramidene.

Shopping. Lanidorer Portugals ledende mote for kvinner med 98 butikker over hele verden. Nylig åpnet de butikk i Citystars i Kairo og mange lokale kjendiser deltok på åpningen. Khan El-Khalili-markedet er noe helt annerledes, i smale og kronglete handlegater som dekker et stort område der du finner alt fra gull og sølv til moter, krydder og juggel laget i Kina. Du finner dette i området ved Kairos eldste moské. Markedet har eksistert i nesten 700 år, og er – som byen Kairo – en blanding av gammelt og moderne med hundrevis av boder. Prisnivået er ekstremt lavt og behagelig.

Les også: Egypt sliter med å bevare kulturarven

Trafikken. Glem alt som heter regler og kultur, biltrafikken er rett og slett vill! Kairo er en av verdens verste byer med trafikkaos og en biltur i høyt tempo kan være en attraksjon i seg selv, men sørg for at du ikke har hjertefeil. For å kjøre bil må du lære noen uskrevne regler og være på vakt hver eneste sekund. Det verste som kan skje er at hornet ikke fungerer. Jo større bil, jo mer autoritet har du på veien og du blir fort vant til folk som kaster seg ut foran og mellom bilene. Min faste sjåfør hadde alt av erfaring fra Kairos travle gater, likevel var det full gass med adrenalin hver gang jeg tok plass i minibussen. Vær forberedt på det meste og verste, for her går det unna i full fart. Det er som du kjører i et videospill og glemmer garantert skrikende kinesere. Dette er også en del av Kairo.

Saken er først publisert på KingGoya.no