Blant krympede hoder, nesefløyter og totempæler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pitt Rivers Museum i Oxford er en bortgjemt museumsskatt som skjuler mer enn 400.000 merkelige, og tidvis groteske, gjenstander fra hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oxford i Sørøst-England er kjent som «byen med de drømmende spir» og er i stor grad preget universitet med de mange college-bygningene. Turistene kommer hit for å beundre den vakre arkitekturen, leie en klassisk trebåt og dra på elvecruise, eller vandre i inspektør Morse’s fotspor.

Den historierike byen kan også friste med et museum som fort kan snike seg under radaren til mang en tilreisende. Pitt Rivers Museum kan bare nås ved å gå gjennom en buet døråpning som er skjult i hovedhallen på Oxford Natural History Museum. Men har du først tatt steget innenfor, venter det deg en imponerende samling av merksnodige objekter og gjenstander fra alle verdens hjørner.

Les også: Slik vil reiselivet se ut i 2017

(Saken fortsetter under)

Et overblikk over Pitt Rivers Museum i Oxford. Foto: Wikimedia - Jorge Royan

Som hentet fra en Indiana Jones-film

Det rikholdige museet har utstilt rundt 400.000 gjenstander, totalsamlingen er på over 500.000. Det tre-etasjes utstillingslokalet er som hentet fra en Indiana Jones- eller Harry Potter-film – uansett hvilken retning du snur deg så får du øye på noe du aldri har sett liknende til før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Møtet med de krympede hodene kan nok være en guffen opplevelse for enkelte. Foto: Carlos Felipe Pado/Flickr
Møtet med de krympede hodene kan nok være en guffen opplevelse for enkelte. Foto: Carlos Felipe Pado/Flickr

Pitt Rivers Museum ble grunnlagt i 1884 da Henry Lane Fox Pitt-Rivers, en innflytelsesrik person innenfor arkeologi og antropologi, donerte sin private samling av 22.0000 antropologiske gjenstander til universitetet.

Den opprinnelige gaven utgjør i dag kun syv prosent av den totale samlingen, hvorav mye er blitt donert av reisende, forskere og misjonærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her vandrer du mellom askebeger laget av albatross-fot, hundre år gammel norsk reinsdyrost og en elleve meter høy totempæl fra Haida Gwaii-øyene.

Eller hva sier du til å hvile øynene dine på seks krympede hoder, der både hår og øyevipper fremdeles sitter på plass?

Les også: Hit kan du søke ly for kulden uten å risikere jetlag

System i kaoset

Det er ingen start eller stopp for hvordan du skal legge opp ruta når du først er kommet hit. Fremfor å arrangere gjenstandene etter alder og geografi, er de gruppert etter formål eller bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanken er at du som besøkende kan sammenligne en gruppe objekter på ett og samme sted – det være seg for eksempel dukker, truger, instrumenter eller jaktspyd - fra ulike epoker og ulike deler av verden.

Med en så omfattende samling samlet på ett sted, skal det godt gjøres å komme gjennom alt hvis du skal se på hver gjenstand museet har på display. Da kan det jo være en fordel at det er gratis inngang slik at du kan ta flere turer, så fremt du husker hvor inngangen skjuler seg.

En blå-strålende morfosommerfugl fra Sør-Amerika. Foto: Hannah Donovan/Flickr

Les også:

Her kan du ankomme hotellet på ekte James Bond-vis

Stadig flere arbeidsmaur oppdager mikroeventyret

Studie: Lokale turistbrosjyrer har stor innflytelse på ferien