Trang fødsel for norsk sydenstrand

Se fotballstjernen David Silva som spiller for fotballklubben Manchester City ta de første spadetakene for stranden i videoen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren 2016 var en «norsk sydenstrand» på Gran Canaria i ferd med å bli født. Prosjektet har møtt mye motstand, og det er fremdeles mange skjær i sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRAN CANARIA, SPANIA (ABC Nyheter): Den luksuriøse sandstranden var en del av storsatsningen til Anfi Tauro, Anfis datterselskap, som ble startet på slutten av 90-tallet. Stranden var én av visjonene som de mange villa-kjøperne ble presentert for da de for ca 10-15 år siden signerte kjøpekontrakter på luksusboligene omgitt av grønne golfbaner og kunstige innsjøer.

Ikke visste de den gang at det skulle ta mange år før stranden skulle bli virkelighet.

Stranden skulle bli starten på en ny stor utbygging i dalen som også innbefatter en strandpromenade, lystbåthavn, shoppingsenter og en kunstig halvøy - alt dette skulle bli perlen i Anfi Tauro. En perle som skulle trekke enda flere solhungrige europere til dalen. Totalt har selskapet planer om å bygge flere hotell og timeshare resorts med totalt 7500 senger, en kraftig økning fra dagens 2500.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren 2016 begynte lastebilene å gå i skytteltrafikk fra havnen lengre nordøst på øya for å fylle det som skulle være 70.000 tonn gyllen Sahara-sand utover på den 300 meter lange og 50 meter bredde stranden. Avisene skrev i sommer at den var ferdig, og mange gledet seg til å ta den i bruk. Men fremdeles står den inngjerdet og ubrukt.

Hva skjedde?

Bakgrunn: En norsk sydenstrand blir født

Den siste steinstrand

Mens turistene gledet seg på nystranden, har de lokale vært veldig kritiske til utbyggingen av en av de siste naturlige steinstrendene i turistsonen, sør på Gran Canaria. Mange er også redd for fremtiden til de gamle strandrestaurantene like ved. De har skapt et godt musikkmiljø og trukket musikere fra nær og fjern til jam-sessjoner på søndagene. Tross høylytte protester i mange år kom likevel strandutbyggingen i gang. Kultur måtte vike for masseturismens behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Fotballstjerne med første spadetak

Til den symbolske oppstarten av prosjektet sommeren 2015 hadde Anfi invitert den lokale fotballstjernen David Silva som spiller for fotballklubben Manchester City, og som også har figurert som Anfis frontfigur i andre kampanjer. Med noen få symbolske spadetak til ære for fotografene, sprer han sand fra en sandkasse utover steinstranden for å markere starten på utbyggingen. Planleggingen har i skrivende stund vart i over 16 år, og på dette tidspunkt er stranden i ferd med å bli virkelighet.

I november 2016 skrev lokalavisen Maspalomas Ahora at Miljøpartiet De Grønne (MGD) har anmeldt arbeidet etter at gravemaskinene som var satt til å gjøre arbeidet gravde dype hull utenfor arbeidsområdet og utsatte barn og andre som ferdes i området for fare. Under inspeksjon ble det oppdaget at lisenser manglet for arbeidet som ble gjort. Myndighetene stoppet arbeidet og ga beskjed om at arbeidet ikke kunne fortsette før hullene var fylt igjen og alle nødvendige lisenser er innhentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Ordførerer Onalia Bueno (i midten) inspiserer den nye stranden i Tauro sammen med representanter fra turistnæringen og Anfi. Foto: Ayuntamiento de Mogán.
Ordførerer Onalia Bueno (i midten) inspiserer den nye stranden i Tauro sammen med representanter fra turistnæringen og Anfi. Foto: Ayuntamiento de Mogán.

Sand fra okkupert område

Arbeidet kommer igang igjen, men antallet kritiske røster stiger da det blir kjent at sanden ble hentet fra Vest-Sahara, et land på vestkysten av Afrika okkupert av Marokko. FN har frarådet handel med naturressurser fra landet da det strider mot folkeretten og rettighetene til den okkuperte befolkningen. FN støtter Vest-Saharas rett til selvbestemmelse, og anerkjenner ikke Marokkos okkupasjon av området. Befolkningen i Vest-Sahara skal selv bestemme over sine naturressurser, ikke Marokko, krever FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det høres muligens uskyldig ut - å hente sand fra Sahara. Men i realiteten er importen direkte med på å støtte opp under Marokkos ulovlige okkupasjon og å undergrave FNs fredsprosess. Eksporten gir både legitimitet og finansiering til Marokkos tilstedeværelse i territoriet, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gran Canarias vakreste vei stenges permanent

Miljøproblemer

Importsanden skaper flere protester fra lokale miljøgrupper. De advarer mot bruk av den importerte sanden da den ikke er behandlet og kan innføre organismer som ikke naturlig finnes fra før i det lokale miljøet. Dette kan få fatale følger for blant annet særlig sårbart sjøgress som holder til like ved stranden og kan skades med spredning av sand fra stranden, mener deres eksperter.

Miljøorganisasjonen Ben Magec anfører også at byggingen av stranden vil føre til en de facto privatisering av et av de siste strandområdene som er til fri disposisjon for befolkningen i Mogán kommune, skriver den norskspråkelige nettavisen Canariajournalen.

(Saken fortsetter under)

Sanden på den «norske sydenstranden» har blitt hentet fra Sahara.
Sanden på den «norske sydenstranden» har blitt hentet fra Sahara.

Lisensproblemer

Det tar ikke lang tid før de juridiske problemene dukker opp. I slutten av juli skriver lokalavisen La Provincia om problemer rundt avtaler om tomtene og at flere offentlige instanser som drev undersøkelser og etterforskning av prosjektet. Anfi-partner og utbygger, Santana Cazorla, har ikke fått på plass de nødvendige avtaler med grunneieren av en tredjedel av tomtearealet, og noe som var en av forutsetningene for at de skulle få tillatelse til å starte prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen dager senere viser det seg at lisensen som var gitt for selve promenaden langs stranden var gått ut på dato. Prosjektet hadde stått stille lenge og lisensen som var gitt lang helt tilbake i 2011 var ikke fornyet og hadde derfor utløpt. Her faller noe av ansvaret på kommunen som burde ha fornyet denne.

Canarias Ahora skriver også at lederen av det kanariske kystverket som hadde autorisert prosjektet, ikke bare ble mistenkt for å ha gitt klarsignaler på feil grunnlag ved å overse alvorlige mangler, men også for å ha prøvd å skjule dette ved å tilbakedatere den skriftlige autorisasjonen. Dermed ble han avskjediget, anmeldt og tiltalt for dokumentforfalskning. Saken er foreløpig ikke behandlet i retten.

Les også: Solsikre Gran Canaria på vinterferietoppen

Nettinggjerder og politi

Tross problemene som begynner å tårne seg opp, tar Anfis PR avdeling pennen fatt og sender ut pressemelding om at den flotte stranden er ferdig og skal åpnes i august. Dette fører til at norske og andre turister flokker seg til for å brette sine strandhånduker utover den gyldengule sandstranden bare for å bli møtt med vakter og nettinggjerder som sperrer de ute fra paradisstranden. Mange lar seg ikke stoppe, og i begynnelsen av august rapporterer Canariajournalen at politiet måtte tilkalles for å jage 60 turister som hadde blitt litt ivrige og tatt seg ulovlig inn på den avsperrede stranden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Gran Canaria er et yndet område for nordmenn.
Gran Canaria er et yndet område for nordmenn.

Flom

Noen få dager senere skriver den engelskspråkelige avisen The Canary News at høyvannet har slått igjennom den nye stranden slik at sjøvannet flommer inn i bebyggelsen bak med store oversvømmelser som følge. De gamle husene ligger lavt, men beboerne har ikke opplevd noe slikt tidligere. Enkelte steder går vannet opp til knærne på beboerne, og brannvesenet må rykke ut for å pumpe området. Beboerne skylder på dårlig utført arbeide på stranden og må selv sørge for å bygge ekstra vern ved hjelp av sandsekker for å demme opp mot nye oversvømmelser.

Les også: Hit kan du søke ly for kulden uten å risikere jetlag

Lyngfamilien

Ragnar Lyng, sønnen til Bjørn Lyng, var den som etter hans død i 2006, overtok kontrollen på familiens aksjeposten på 50 prosent i Anfi-gruppen. Den resterende delen kontrolleres av Santiago Santana Cazorla og hans bror og partner, Manuel. Lyng trakk det korte strået da de i 2004 måtte selge 50 prosent til Cazorla-brødrene etter at tidligere partner TUI trakk seg ut. Byttehandelen ga brødrene den såkalte «gullaksjen» som gir den ene av brødrene, Santiago, presidentskapet og dobbeltstemme i selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resignert

Cazorla-brødrene hadde full kontroll over selskapet, og Lyngfamilien har derfor de siste ti årene vært tvunget til å se at deres tidligere så gloriøse selskap, sakte men sikkert har mistet glansen det en gang hadde.

– Vi er « crying partner», uttaler Ragnar Lyng til Kapital i april 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har null styringsrett, kunne han resignert medgi.

De var kommet i en umulig situasjon, hvor de ikke kunne utvikle selskapet i den retningen de ønskte, men kunne heller ikke selge seg ut da deres aksjepost uten styringsrett hadde liten verdi, også for andre investorer.

I ettertid kan det synes som galskap å inngå en avtale hvor de ga fra seg styringen på selskapet, men situasjonen i 2004 var vel at Lyngfamilien var under sterkt press fra TUI som ville ut av partnerskapet og samtidig var midt i store utbygger som ga en vanskelig økonomisk situasjon. Avtalen med Cazorla brødrene så trolig ut som redningen, mens det senere skulle vise seg å være mere som å pisse i buksa for å varme seg på en kald, Trøndersk vinternatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oppdag Tel Aviv i 2017

Turistene synes gyllen Sahara-sand er mere attraktivt på stranda enn den sorte lavasanden som er mest vanlig på de mange naturlige strendene på Kanariøyene.
Turistene synes gyllen Sahara-sand er mere attraktivt på stranda enn den sorte lavasanden som er mest vanlig på de mange naturlige strendene på Kanariøyene.

Cazorlas flukt

I midten av august skrev den spanske avisen Canarias Ahora at Anfi-gruppens president, Santiago Santana Cazorla, hadde pensjonert seg og bosatt seg i Marokko på permanent basis. Driften av selskapet var overlatt til hans bror og partner Manuel. I avisene spekuleres det på om årsaken til flukten heller skyldes krangel med broren Manuel, eller om det er hans kobling til den store korrupsjonssaken «Gondola» som nå etter 10 års etterforskning snart kommer for retten. Det kom også for offentligheten at han har en bunnløs gjeld da Lyngfamilien tidligere vant søksmål mot ham for å ha tappet Anfi-selskapet for 9 millioner euro som han hadde brukt til å dekke privat gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salget

Etter Bjørn Lyngs død hadde hans arvinger, som også driver store industribedrifter i Midt-Norge, mistet interessen i virksomheten på Gran Canaria. De har heller ikke lagt skjul på at de har ønsket å selge aksjeposten. Etter lange forhandlinger kunne de i september kunngjøre at de hadde kommet til enighet med Gran Canarias største hotellkonsern, Lopesan IFA, om å kjøpe deres aksjepost i Anfi-gruppen for 41.3 millioner euro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her kan du ankomme hotellet på ekte James Bond-vis

Lopesan

Lopesan er et solid selskap med solide røtter på Gran Canaria, noe som gjør at eierskiftet blir sett på som noe positivt. Lopesan har forsikret at de ønsker å drive selskapet videre i samme spor som tidligere, noe som har gitt håp om at Lopesan kan få kontroll over selskapet, tilføre nødvendig kapital og føre selskapet videre på en trygg måte. Lopesan har pondus, gode relasjoner og dyktige folk, noe som gir et håp om at Bjørn Lyngs vision for Tauro skal bli fullført.

Usikker fremtiden

Men det er fremdeles mange skjær i sjøen. Nå nylig rapporterte lokalavisen La Provincia at Kystverket har åpnet en utredning på om Anfi skal miste konsesjonen til stranda. Myndighetene har startet en prosess for å vurdere Anfis gjennomføringen av strandutbyggingen som har vært fylt med mangler og irregulære forhold. Om dette går i Anfis disfavør vil myndighetene trekke tilbake konsesjonen som skulle sikret Anfi full bruksrett og inntekter fra kommersielle virksomheter på stranda i 50 år fremover. Taper Anfi denne kan de sitte igjen med en stor regningen, ingen inntekter og ødelagt image ovenfor de mange som har kjøpt leiligheter i Taurodalen med lovnader om en flott strandsone med marina og shoppingsenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det så betyr at kystverket vil overta ferdigstillelse og drift er usikkert. Og uansett hvem som til sist blir å ferdigstille og drive stranden er det svært uvisst når den blir åpnet for turistene, som enn så lenge må stå og se på den gyldne og urørte sanden fra utsiden av gjerdene ved den etterhvert så helkanariske sydenstranden.

ABC Nyheter har ikke lykkes med å få kommentar fra Ragnar Lyng eller selskapene som er omtalt i saken.

Les også:

Paris: Lenge leve forskjellen!

Verdenskjent dansk Michelin-restaurant bøtelagt av mattilsynet

Stadig færre får bruk for reiseforsikringen